Turbulències a la nació

Mor un manifestant ferit durant les últimes protestes a Tunísia

  • Centenars de tunisians van ser reprimits després de sortir als carrers a denunciar la «deriva autoritària» d’un país controlat pel president Kais Faied

Mor un manifestant ferit durant les últimes protestes a Tunísia
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un manifestant ferit greument durant les mobilitzacions del 14 de gener passat contra el president de Tunísia, Kais Faied, ha mort avui en un hospital de la capital «a causa de la violència excessiva» de les forces de seguretat, va revelar el moviment opositor «Ciutadans contra el Cop d’Estat» en una nota.

El mort, un home de 50 anys i originari de la ciutat de Sousse (nord-est), va ser ingressat divendres en la unitat de cures intensives després de participar en les protestes, prohibides un dia abans per les autoritats amb motiu de la crisi sanitària, i que van ser reprimides amb una violència inusual segons denuncien les organitzacions pels drets humans.

El Govern, encapçalat per la professora universitària Najla Bouden, defensa una «gran moderació» per part dels cossos de l’ordre. Tot i així, ha anunciat l’obertura d’una investigació per determinar les circumstàncies d’aquesta defunció.

Protesta contra la «deriva autoritària»

Les manifestacions van ser convocades per «Ciutadans contra el Cop d’Estat» i cinc partits polítics de diferents corrents per protestar contra el que consideren la «deriva autoritària» d’un país que encara diverses turbulències. Les protestes es van saldar amb desenes de detencions després que les unitats antiavalots miressin de dispersar els participants amb camions llançaaigua, cops de porra i gasos lacrimògens.

Segons el Sindicat Nacional de Periodistes Tunisians (SNJT), almenys 20 periodistes van ser agredits de «forma premeditada» malgrat haver presentat les seves credencials i la Policia va impedir a nombrosos professionals gravar els arrestos, requisant el seu material a alguns d’ells.

Un dia abans d’aquestes protestes, celebrades amb motiu de l’aniversari de la revolució, l’Executiu va imposar un nou toc de queda entre les 22.00 i les 5.00 hores durant un període de dues setmanes així com la prohibició de qualsevol manifestació davant l’augment dels contagis per coronavirus que en el seu últim balanç oficial ha registrat més de 12.000 casos diaris.

Els partits polítics, principalment l’islamista Ennahda –principal força parlamentària– i el socialdemòcrata Corrent Democràtic van acusar el president d’utilitzar la crisi sanitària per «destruir el que queda dels drets i llibertats individuals».

Cop institucional

Notícies relacionades

Des que el 25 de juliol passat el president Faied va decretar l’Estat d’excepció –que va incloure el cessament del primer ministre i la suspensió de l’Assemblea de manera indefinida–, ha congelat la gairebé totalitat de la Constitució del 2014 i ha aconseguit plens poders a fi de «recuperar la pau social», tot un cop institucional.

Una decisió que ha sigut qualificada per la majoria de partits polítics de «cop d’Estat», mentre d’altres consideren que es tracta d’una «rectificació» de la revolució del 2011 que va posar fi a les dues dècades del règim autòcrata de Zine al-Abidine Ben Ali.

Temes:

Tunísia