Canvi climàtic

L’onada de calor a l’Argentina provoca nous talls de llum a Buenos Aires

  • Les altes temperatures impedeixen que els cables de les instal·lacions es refrigerin i això provoca el col·lapse de la xarxa elèctrica

  • El govern argentí ha demanat teletreballar als funcionaris i a les indústries que abaixin el ritme de consum energètic

L’onada de calor a l’Argentina provoca nous talls de llum a Buenos Aires
2
Es llegeix en minuts

L’onada de calor que està castigant l’Argentina des de fa uns dies continua generant problemes de proveïment elèctric al país. Almenys 100.000 persones van patir ahir talls de llum a l’àrea metropolitana de Buenos Aires a causa de l’alta demanda energètica motivada per les altes temperatures, que ha acabat generant el col·lapse del sistema elèctric. No és el primer cop que passa, ja que episodis similars s’estan donant els últims anys.

Tal com apuntava fa dos dies EL PERIÓDICO, la ciutat de Buenos Aires ja es va convertir en un forn dimarts passat quan es va arribar als 41,1 graus, i hi va haver els primers talls de llum. No es coneixia un episodi de calor semblant des de fa 62 anys.

D’acord amb dades de l’organisme oficial Ente Regulador de la Electricidad (Enre), un total de 82.526 usuaris van resultar afectats per apagades a l’àrea que competeix la companyia elèctrica Edesur i 17.220 de la distribuïdora Edenor. «La continuïtat de dies de calor, amb mínimes que no baixen dels 24 graus, provoca que els cables de la xarxa no es puguin refredar i treballin al límit de les seves possibilitats», va indicar en un comunicat Edenor.

Generadors addicionals

Per la seva banda, la companyia Edesur va explicar que ha col·locat diversos generadors «Four Packs» a diferents punts de l’AMBA per reforçar el sistema elèctric per la falta d’energia. «Es tracta de grups electrògens de més capacitat, que poden alimentar tot un cable de mitjana tensió i diverses cambres», van explicar des de l’empresa.

Les dues companyies tenen a càrrec seu el subministrament de més de 5,3 milions de clients, dels quals 99.746 es troben sense proveïment, malgrat que el Govern argentí ha pres una sèrie de mesures per prioritzar l’electricitat residencial.

A més de decretar el teletreball per als empleats estatals des del 13 de gener, el president argentí, Alberto Fernández, ha demanat al sector industrial que disminueixi el consum energètic, per por que se superin marques històriques d’ús elèctric.

Notícies relacionades

Segons va informar la Compañía Administradora del Mercado Mayorista Eléctrico, aquesta jornada s’ha arribat a un màxim de 26.637 megawatts, pròxim al pic de dijous passat amb 27.550 megawatts.

Els veïns de la zona de Buenos Aires ja havien patit apagades massives i prolongades a finals de desembre i principis d’aquest mes, en què els dies més càlids de l’estiu a Buenos Aires venen marcats per fallades i insuficiències de la xarxa elèctrica.