Polèmica a les xarxes

La solidaritat d’Emma Watson amb els palestins desencadena acusacions d’antisemitisme

  • Una publicació de l’actriu protagonista de la saga de Harry Potter de suport a la causa palestina ha sigut celebrada pels activistes propalestins i criticada per representants del Govern israelià

  • «Deu punts per a Gryffindor per ser antisemita», ha tuitejat l’exambaixador d’Israel davant l’ONU Danny Danon, amb referència a la casa a la qual pertanyia el personatge de Watson

La solidaritat d’Emma Watson amb els palestins desencadena acusacions d’antisemitisme

Woman

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Sobre una instantània d’una manifestació palestina, quatre paraules defensen que la «solidaritat és un verb». Fa dos dies Emma Watson, l’actriu coneguda per interpretar Hermione Granger en la saga de Harry Potter va compartir aquesta imatge en el seu compte d’Instagram. La seva publicació porta des d’aleshores polaritzant les xarxes. «Deu punts per a Gryffindor per ser antisemita», ha tuitejat l’exambaixador d’Israel davant l’ONU Danny Danon, amb referència a la casa a la qual pertanyia el personatge de Watson. Aquests dies, l’actriu ha tornat a la palestra pública amb motiu dels 20 anys de l’estrena de la primera pel·lícula de la saga i per l’especial sobre l’efemèride amb entrevistes als seus protagonistes.

Mentre el moviment palestí celebra el suport d’una gran figura pública, representants del Govern israelià l’acusen d’antisemita. «La solidaritat no assumeix que les nostres lluites són les mateixes lluites, o que el nostre dolor és el mateix dolor, o que la nostra esperança és per al mateix futur», es llegeix als peus de la polèmica publicació. «La solidaritat implica compromís i treball, així com el reconeixement que fins i tot no tenint els mateixos sentiments, o les mateixes vides o els mateixos cossos, vivim en un terreny comú», així conclou aquesta cita de l’acadèmica feminista Sara Ahmed que Watson ha escollit.

1,2 milions de m’agrada

Els ambaixadors israelians s’han mostrat molt crítics amb el posicionament de l’actriu britànica. «La ficció pot funcionar a Harry Potter, però no funciona en la realitat», ha expressat a Twitter l’actual delegat d’Israel davant l’ONU, Gilad Erdan. «Si així fos, la màgia utilitzada al món màgic podria eliminar els mals de Hamàs (que oprimeix les dones i busca l’aniquilació d’Israel) i l’AP [Autoritat Palestina] (que recolza el terrorisme); ¡jo estaria a favor d’això!», ha ironitzat.

D’altra banda, els activistes palestins i els simpatitzants de la causa han respost amb entusiasme a la demostració pública de rebuig de l’opressió del poble palestí. La publicació ha rebut més d’1,2 milions de «m’agrada» i 119.000 comentaris, la gran majoria donant-li suport. També entre les interaccions hi ha missatges d’odi i, fins i tot, amenaces de mort per part d’aquells que veuen la solidaritat amb la causa palestina com un exercici d’antisemitisme. 

Ofensiva al maig

Notícies relacionades

Des de dins i fora d’Israel, s’ha retret a les autoritats israelianes que assenyalin com a antisemita qualsevol crítica a les decisions del Govern israelià, en particular amb referència a l’ocupació i la colonització dels territoris palestins. En els últims mesos, diverses personalitats s’han pronunciat en contra de les polítiques de l’Estat hebreu, fins i tot cridant al boicot. L’aclamada escriptora irlandesa Sally Rooney, per exemple, no va cedir els drets de traducció de la seva última novel·la a l’hebreu a una editorial israeliana en protesta per la política d’apartheid d’Israel amb la societat palestina.

Arran de l’ofensiva israeliana sobre la franja de Gaza del mes de maig passat, la solidaritat amb el patiment dels palestins es va expandir més enllà del Mediterrani. El conflicte va durar 11 dies i va provocar la mort de més de 250 ciutadans de Gaza, entre ells 63 nens, i 13 persones en territori israelià. Milers d’artistes, entre els quals va destacar Rooney, van firmar una carta demanant l’aïllament internacional d’Israel. Precisament la instantània que ha publicat Watson pertany a una d’aquestes manifestacions que es van organitzar arreu del món perquè les veus dels palestins no quedessin sepultades per les bombes.