Declaracions polèmiques

Macron desencadena una tempesta política després d’afirmar que vol «fastiguejar» els no vacunats

  • L’Assemblea Nacional suspèn per segona vegada el debat per aprovar el nou passaport de vacunació

Macron desencadena una tempesta política després d’afirmar que vol «fastiguejar» els no vacunats

LUDOVIC MARIN / POOL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president francès, Emmanuel Macron, ha provocat una tempesta política al seu país després d’assegurar en una entrevista que està disposat a «fastiguejar» els no vacunats. El resultat va ser el nou ajornament a l’Assemblea Nacional (AN) del debat sobre el projecte de llei que contempla la introducció d’un passaport de vacunació a França que impedirà aquelles persones que no s’hagin injectat el sèrum accedir a restaurants i llocs d’oci.

El president de la sessió, el conservador Marc Le Fur (Els Republicans), va anunciar l’aixecament de la sessió en plena nit de dimarts a dimecres al considerar que no es donaven les condicions «per a un treball serè».

El debat està previst que es reprengui aquest dimecres a les 15.00 h en què serà el tercer intent de l’Assemblea Nacional per tractar aquest projecte de llei del Govern que busca substituir el passaport sanitari per un passaport de vacunació que limiti la vida social dels no vacunats.

En precampanya electoral

El text hauria de ser aprovat sense problema pels diputats macronistes, majoria a la cambra, conservadors i altres grups de l’esquerra, però la tensió dels últims dies i a tres mesos de les eleccions presidencials ha impedit les discussions.

A la nit de dilluns a dimarts, després de retreure al ministre de sanitat, Olivier Véran, que suggerís que el debat duraria «tota la nit», l’oposició va aprofitar que els diputats de la majoria estaven en minoria numèrica per votar contra la continuació de la sessió, que va passar a dimarts.

Però aquesta negociació ha sigut impossible després del comentari que Macron ha fet en una entrevista al diari ‘Le Parisien’.

«Queda una petita minoria refractària. ¿Com es redueix? Es redueix, perdó per dir-ho així, fastiguejant encara més. Jo no hi soc per emprenyar els francesos. Dic penjaments tot el dia contra l’Administració quan els bloqueja. Doncs bé, als no vacunats tinc moltes ganes de fastiguejar-los. I ho continuarem fent fins al final», va dir.

Els adversaris de Macron a l’Assemblea van considerar «indignes» d’un president aquestes declaracions en una sessió marcada per l’intercanvi de crits i esbroncades.

Vacunació obligatòria

La majoria, malgrat això, va defensar Macron, començant per Christophe Castaner, president del grup a l’AN, que va assegurar que els francesos necessiten «aquesta claredat». «Utilitza una paraula que molts francesos pensen», va dir.

El seu exprimer ministre, Édouard Philippe, també va voler mostrar-se comprensiu, un dels rostres més populars de la política del país tant al centre com a la dreta.

«El president s’explica de vegades de forma familiar. Crec que tothom ha comprès el que volia dir. Ja dirà ell si se’n penedeix», va dir Philippe que recolza sense embuts la vacunació obligatòria.

La tensió a l’Assemblea ha frenat el calendari inicial previst pel Govern, que volia aplicar el passaport a partir del 15 de gener.

Notícies relacionades

El país va superar aquest dimarts un nou rècord amb 271.686 positius confirmats en un dia, i una taxa d’incidència acumulada en set dies que es van disparar a 1.850 casos per cada 100.000 habitants.

Quan hi ha uns 5 milions d’adults no vacunats al país, aquest dimarts es va constatar també un increment de les hospitalitzacions, que van passar de 19.606 dilluns a 20.186 dimarts.