Canvi climàtic

Rècord de neu al nord de Califòrnia

La part central de la Sierra Nevada acumula gairebé un metre en 24 hores, cosa que ha provocat talls d’electricitat i caiguda d’arbres

2
Es llegeix en minuts

Una poderosa tempesta colpeja el nord de Califòrnia, que acumula gairebé un metre de neu en 24 hores a la part central de la Sierra Nevada, el seu desembre amb més neu d’acord amb la història de la regió.

La tempesta ha tombat arbres i línies de transmissió elèctrica, i ha deixat milers de persones sense electricitat, ha informat la companyia Pacific Gas & Electric. «Hi ha previsions de més neu, pluja i vents. Els equips han restablert el servei de gairebé 50.000 usuaris des del matí de Nadal i estan preparats per respondre a nous talls», ha assenyalat l’empresa.

La neu ha bloquejat, a més, diverses parts de les carreteres d’aquesta regió pròxima a Lake Tahoe, una important destinació turística. «Els equips estan treballant sense interrupció per reobrir les carreteres», ha informat Caltrans, l’autoritat de transport a l’estat de Califòrnia.

La zona acumula 492 centímetres de neu al desembre, marca que supera el rècord per a aquest mes (455 centímetres el 1970), va informar el Laboratori de Neu de la regió central de la Sierra Nevada de la Universitat de Berkeley, Califòrnia. «Definitivament no esperem un hivern humit», va dir el doctor Andrew Schwartz, científic del laboratori. «Aquest any acabem amb molta més neu de la que esperàvem, la qual cosa és una sorpresa agradable, per descomptat», va dir Shcwartz a l’AFP.

Any de sequera

La costa oest dels Estats Units ha patit anys de sequera i ha deixat regions de Califòrnia resseques i vulnerables a les flames en les cada vegada més voraces temporades d’incendis. Schwartz va explicar que tot i que «sembla que l’oest dels Estats Units està rebent una mica d’ajuda», és molt aviat per afirmar que les nevades alleujaran la sequera. Schwartz va precisar que s’esperen 20 o 30 centímetres de neu en les pròximes 24 hores.

Els serveis meteorològics pronostiquen més neu i pluja per a la regió, així com per a l’estat d’Oregon, al nord de Califòrnia.

Notícies relacionades

Més al nord, a Seattle, la incessant nevada va obligar a cancel·lar gairebé 300 vols i en va retardar 350 més en les últimes hores, cosa que va afectar milers de passatgers a l’aeroport internacional Seattle-Tacoma.

Mentre la neu causa estralls a la costa oest, la calor va batre rècords a l’altre extrem del mapa. Dissabte, el termòmetre va arribar als 34 ºC a Rio Grande Village, Texas, fet que va conquistar la marca del Nadal més calent dels Estats Units.

Temes:

Neu Califòrnia