Inestabilitat a l’Àfrica

El president de Somàlia suspèn el primer ministre enmig del conflicte electoral

La disputa entre polítics fa trontollar la cita electoral vital per a l’inestable país africà

El president de Somàlia suspèn el primer ministre enmig del conflicte electoral

REUTERS / FEISAL OMAR

2
Es llegeix en minuts

El president de Somàlia, Mohamed Abdullahi Mohamed, ha anunciat que ha suspès el primer ministre Mohamed Hussein Roble l’endemà del seu enfrontament sobre les esperades eleccions al conflictiu país africà.

«El president ha decidit suspendre el primer ministre Mohamed Hussein Roble i retirar-li els seus poders perquè està vinculat a casos de corrupció», va dir l’oficina presidencial en un comunicat, en el qual s’acusava el responsable suspès d’interferir en la investigació d’un cas d’apropiació de terrenys.

Les relacions entre el president, conegut com a Farmaajo, i Roble han sigut tenses i el seu últim enfrontament va generar temors per l’estabilitat de Somàlia, que lluita contra la insurgència gihadista. Roble va respondre a la decisió de Farmaajo d’intentar «prendre per la força el lloc de primer ministre» com «una jugada que viola la Constitució i la llei del país».

Rebuig de la decisió

«El primer ministre està decidit a no deixar-se dissuadir per ningú en el compliment dels seus deures nacionals en ordre de liderar el país a eleccions que aplanaran el camí a una transferència pacífica del poder», va afermar un comunicat difós per l’oficina de Roble.

Malgrat els rumors d’una forta presència militar al voltant de l’oficina del primer ministre, Roble va poder entrar-hi l’endemà que Farmaajo decidís retirar-li la tasca encomanada d’organitzar les eleccions i reclamés la creació d’un nou comitè per «corregir» els problemes.

Els dos responsables han creuat acusacions en els últims dies. Roble va denunciar que el president no vol celebrar «unes eleccions creïbles».

Els EUA, «profundament preocupats»

L’organització de comicis a Somàlia s’ha vist afectada per diverses circumstàncies en els últims mesos. A l’abril, combatents progovern i opositors es van enfrontar a trets als carrers de Mogadiscio després que Farmaajo estengués el seu període de govern sense celebrar eleccions.

La crisi constitucional va ser apaivagada quan Farmaajo va fer marxa enrere en la seva decisió i Roble va negociar un calendari electoral. Però en els mesos següents la rivalitat entre els dos polítics va tornar a afectar la votació i va generar tensions amb els aliats occidentals, que esperen un desenllaç pacífic del procés. Farmaajo i Roble van fer les paus a l’octubre i van fer una crida conjunta per accelerar el procés electoral.

Notícies relacionades

Diumenge, el Govern dels Estats Units va afirmar que estava «profundament preocupat per les contínues postergacions i les irregularitats de procediments que han minat la credibilitat del procés» electoral.

Diversos analistes assenyalen que la disputa política distreu Somàlia dels seus problemes més importants, com la insurgència del grup Al-Shabab. Aquest moviment, aliat d’Al-Qaida, va ser expulsat de Mogadiscio fa deu anys, però encara controla zones rurals i porta a terme atacs mortals a la capital i altres llocs.

Temes:

Somàlia