Justícia i raça

Condemnada per homicidi involuntari la policia blanca que va matar el jove negre Daunte Wright als EUA

  • Kimberly Potter, una veterana, va confondre la seva tàser amb la pistola i va disparar fatalment al jove desarmat

  • La fiscalia demanarà una pena superior al mínim d’11 anys de presó que indiquen les directrius

Condemnada per homicidi involuntari la policia blanca que va matar el jove negre Daunte Wright als EUA

APF/Stephen Mature

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«Els accidents poden ser crims». L’argument de la fiscalia ha convençut un jurat de Minnesota, que aquest dijous i després d’una llarga deliberació de gairebé 27 hores ha declarat Kimberly Potter culpable de dos càrrecs d’homicidi involuntari en primer i segon grau. És l’exagent de policia blanca de 49 anys que l’11 d’abril, en una parada de trànsit rutinària en una localitat pròxima a Minneapolis, va confondre la seva tàser amb la pistola real i va matar d’un tret Daunte Wright, un jove negre de 20 anys que estava desarmat.

El veredicte del jurat, amb sis homes blancs, tres dones blanques, dues asiàtiques i una negra, representa una condemna que no és habitual en casos d’ús excessiu de violència policial contra minories racials als Estats Units. I arriba en un cas que va tenir lloc justament quan al mateix comtat estava sent jutjat Derek Chauvin, l’agent blanc que va ser condemnat per l’assassinat de George Floyd, el cas que va reactivar les protestes contra les injustícies racials al país.

Matrícula caducada

Potter, una veterana amb 26 anys en el cos de policia, i el seu company de patrulla, un principiant, van parar Wright per portar una matrícula caducada i un ambientador penjant del retrovisor. Al comprovar que tenia una ordre pendent per una falta vinculada a armes van intentar arrestar-lo. Llavors es va produir l’error fatal.

Notícies relacionades

La fiscalia ha reconegut que l’agent, que va dimitir dos dies després de disparar fatalment contra Wright, va agafar l’arma de foc per error, però també ha assegurat que es va tractar d’«una equivocació de proporcions èpiques, una ficada de pota colossal». «Era precisament d’això que se l’havia advertit durant anys i estava entrenada per evitar-ho», van dir en els arguments finals. «Va ser irreversible. I va ser fatal».

Potter, que serà sentenciada en una vista el 18 de febrer i a qui la jutge Regina Chu ha enviat directament a la presó sense la possibilitat de fiança, afronta una pena d’almenys 11 anys pels dos càrrecs segons les directrius de l’estat. La fiscalia, no obstant, ja ha presentat una moció sol·licitant una sentència més dura al·legant factors agreujants com que l’agent va posar en perill altra gent a l’escena.