Exmandatari entre 2014-19

La Fiscalia d’Ucraïna investiga l’expresident Poroixenko per traïció i finançament terrorista

  • El càrrec de terrorisme seria per haver autoritzat la compra de carbó a les regions separatistes de l’est del país

zentauroepp46075950 ukrainian president petro poroshenko makes a statement on a 181130140143

zentauroepp46075950 ukrainian president petro poroshenko makes a statement on a 181130140143 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Fiscalia d’Ucraïna ha confirmat investigacions sobre l’expresident Petro Poroixenko per càrrecs de traïció i finançament del terrorisme, en particular per autoritzar la compra de carbó a les regions separatistes de l’est del país durant la seva etapa en el poder.

La imputació està firmada pel vicefiscal general Oleksei Simonenko, segons fonts citades per l’agència de notícies Ukrinform. L’advocat de Poroixenko, Ihor Golovan, s’ha limitat també a confirmar aquesta «nota de sospita» que plana sobre l’antic mandatari.

L’exsecretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa Oleksandr Turtxínov, aliat de Poroixenko, ha explicat que l’expresident està actualment fora del país, de vacances. Ha promès que tornarà, si bé ha volgut deixar clar que no ha comès cap irregularitat, informa l’agència Bloomberg.

Notícies relacionades

La Fiscalia ja havia estret el setge sobre l’empresari Viktor Medvedtxuk, acusat també de traïció i finançament terrorista per fer de mediador en les compres de minerals efectuades el 2014 i 2015, en ple apogeu de la guerra separatista. El Ministeri Públic ja havia esmentat Poroixenko en les seves indagacions, però de passada.

Poroixenko va governar Ucraïna entre el 2014 i el 2019, quan va passar el testimoni a l’actual mandatari, Volodímir Zelenski, que va arribar al poder precisament sota la bandera de combatre la corrupciói d’acabar amb un conflicte que sembla enquistat i que viu ara a mercè de potencials moviments de tropes per part de Rússia.