Tres eleccions des d’abril

Una coalició anticorrupció rep l’encàrrec de formar govern a Bulgària

Una coalició anticorrupció rep l’encàrrec de formar govern a Bulgària
2
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Bulgària, Rumen Radev, ha encarregat formar govern a una coalició de quatre formacions reformistes, que compten amb una majoria parlamentària per aprovar un nou executiu després de vuit mesos d’estancament polític. Tot just rebre l’encàrrec, l’economista Kiril Petkov, candidat a primer ministre per l’acabada de crear formació anticorrupció Continuem el Canvi (PP), li va entregar la llista dels integrants del nou Govern.

PP va guanyar les legislatives del 14 de novembre –les terceres celebrades des d’abril passat– amb un 25,7% dels vots, per davant del conservador populista GERB de l’ex primer ministre Boyko Borissov, que va dominar la política búlgara en els últims 12 anys. La formació creada el setembre passat va acordar una coalició amb els partits protesta Existeix Aquest Poble i Bulgària Democràtica, a més del Partit Socialista. Junts sumen 134 dels 240 escons del Parlament.

Aquest dilluns el Parlament votarà en una sessió extraordinària la investidura del nou Executiu, que espera tancar un període d’incertesa política de vuit mesos. Petkov va assegurar que el seu Executiu no vol perdre «ni un dia, ni una hora» per governar. «Ja és hora, després de 32 anys [després de la caiguda del comunisme], que el poble búlgar sàpiga que existeixen governants que cuiden d’ell», va afirmar el candidat a primer ministre.

Notícies relacionades

Petkov es va imposar com a prioritat la lluita contra la corrupció, el respecte a l’Estat de dret i millorar la situació econòmica per evitar que milers de joves abandonin el país a la recerca d’oportunitats a Europa Occidental. El nou Executiu també haurà d’abordar la gestió de la pandèmia a Bulgària, un dels països amb una mortalitat més alta d’Europa en relació amb la població i on menys del 30% dels adults estan completament immunitzats, la taxa més baixa de la Unió Europea (UE).

Bulgària, el país més pobre de la UE amb un salari mitjà d’uns 750 euros, va celebrar tres eleccions legislatives aquest any, a l’abril, al juliol i al novembre. La fragmentació del Parlament i els vetos mutus van impedir la formació d’un Executiu. Si arribés al poder el nou Govern tancaria l’època de domini de la política búlgara del populista Borissov, que ha sigut tres vegades primer ministre des del 2009. Desprestigiat i esquitxat per nombroses acusacions de corrupció, Borissov no es va presentar com a candidat del seu partit als comicis

Temes:

Bulgària