Variant òmicron del coronavirus

Les crítiques forcen el Japó a fer marxa enrere en la prohibició de reservar vols entrants

  • El Ministeri de Transport nipó havia demanat a les aerolínies que no acceptessin reserves per a trajectes amb destinació a terra japonès

Les crítiques forcen el Japó a fer marxa enrere en la prohibició de reservar vols entrants

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern del Japó va fer marxa enrere aquest dijous a la suspensió de totes les noves reserves de vols internacionals amb arribada al seu territori fins a finals de mes, només un dia després d’haver anunciat aquesta mesura. L’Executiu que lidera Fumio Kishida va assenyalar en la vigília que havia sol·licitat a totes les aerolínies que operen al país cancel·lar la venda de nous vols cap al Japó fins a final de desembre, l’última de les seves mesures dirigides a intentar frenar l’arribada de la variant òmicron del coronavirus a l’arxipèlag. No obstant, aquest dijous el mateix Kishida va dir que havia demanat al Ministeri de Transport la «revisió» d’aquesta mesura per tenir en compte «les peticions per poder tornar al país de ciutadans nipons que es troben a l’exterior», i va admetre que la restricció «havia causat confusió», en declaracions als mitjans. El portaveu de l’Executiu, Hirokazu Matsuno, va confirmar posteriorment en roda de premsa que les aerolínies podran tornar a oferir vols amb arribada al Japó fins a finals de desembre.

Notícies relacionades

Des que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va ser notificada de la detecció de la nova variant la setmana passada i la va qualificar de «preocupant», el Govern nipó ha pres una successió de mesures frontereres que han incrementat progressivament el seu blindatge. El Japó prohibeix per complet l’entrada al país des d’una desenes de països africans on considera que la nova variant està estesa, i aplica condicions de quarantena especials als viatgers de prop d’una trentena de països on ja s’ha detectat el virus.

Aquestes mesures se sumen al tancament de fronteres per al turisme i per a viatgers amb visats de curta o mitjana durada que ja aplica el Japó des de fa mesos amb motiu de la pandèmia, i a la pràctica suposen que només els ciutadans nipons i els residents estrangers (excepte aquells que viatgin des de la «llista negra» de països) poden ingressar al país. Restriccions frontereres dirigides només a un grup de països o que discriminen els viatgers segons la seva nacionalitat, com les aplicades pel Japó, han sigut criticades per l’OMS en els últims dies per la seva falta de rigor científic, a més de per desincentivar les autoritats nacionals a reportar noves variants, entre altres motius.