Imputen l’expresident argentí Mauricio Macri per espionatge il·legal

  • Macri és considerat presumpte responsable d’espiar els familiars de les víctimes del submarí ARA San Juan que es va enfonsar en aigües australs el 17 de novembre del 2017.

zentauroepp49425915 argentina s president mauricio macri arrives to offer a pres190813201427

zentauroepp49425915 argentina s president mauricio macri arrives to offer a pres190813201427 / JUAN MABROMATA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A gairebé dos anys de deixar la presidència argentina, el jutge federal, Martín Bava va decidir imputar Mauricio Macri per presumptes actes d’espionatge il·legal contra familiars de les víctimes del submarí ARA San Juan que es va enfonsar en aigües australs el 17 de novembre del 2017, amb 38 tripulants i sis bussejadors tàctics a bord. El magistrat li va decretar un embargament d’uns 850.000 euros i li va prohibir abandonar el país.

En principi les denúncies per espionatge il·legal als que reclamaven al Govern informacions sobre la sort dels seus familiars ofegats van apuntar contra la cúpula de l’Agència Federal d’Intel·ligència (AFI). No obstant, el jutge va considerar que Macri va tenir una responsabilitat directa en aquests episodis. L’exmandatari de dretes va considerar que la decisió de Bava ha sigut una clara prova de la seva falta d’imparcialitat en aquesta causa. La investigació judicial va començar el setembre del 2020. L’advocat de Macri, Pablo Lanusse, ja ha reclamat que la causa canviï de jutjat.

Un mes enrere, el jutge va intentar interrogar Macri. Els advocats de l’expresident van presentar un escrit en nom seu. La imputació es coneix tres setmanes després de les eleccions legislatives en les quals la coalició conservadora de la qual forma part li va treure dos milions de vots d’avantatge el peronisme, en el poder.

Fets provats

Bava considera provat que la delegació de l’AFI de la ciutat balneària de Mar del Plata, on es troba la base del submarí sinistrat, es va dedicar a seguir, fotografiar i infiltrar els éssers estimats dels tripulants de l’ARA San Juan, entre el desembre del 2017 i finals del 2018. Els espies informaven al Govern els reclams que es proposaven fer els familiars davant la justícia en un cas de forta repercussió internacional.

Per aquesta causa ja han sigut processats l’exdirector general de l’AFI, Gustavo Arribas, un amic personal de Macri, la seva mà dreta, Silvia Majdalani, entre altres funcionaris de la secretaria estatal.

Diversos fronts judicials

Macri té altres fronts judicials. L’expresident i tres dels seus ministres estan imputats en una causa per presumpte contraban de municions a Bolívia després del cop d’Estat que va enderrocar Evo Morales el novembre del 2019. Aquests pertrets van ser enviats al país veí en un avió militar i tenien com a propòsit donar suport a les autoritats de facto.

Notícies relacionades

Al seu torn, la família Macri ha sigut imputada per temptativa de perjudici i defraudació contra l’Estat en el marc de l’estatització del Correo Argentino que va pertànyer al hòlding empresarial que encapçalava el seu extint pare, Franco Macri.  Un altre jutge, Marcelo Martínez de Giorgi, investiga alhora si una estructura de societats vinculades al Grupo Macri va comprar parcs eòlics i els va vendre obtenint forts guanys enmig d’una situació anòmala.

Segons l’exmandatari, totes les causes obertes són actes de venjança del peronisme. Macri ha expressat la seva voluntat de tornar a governar a partir del desembre del 2023. En aquests moments no és el líder indiscutit del seu espai. Altres dirigents també volen ser candidats a president, entre els quals l’alcalde de la ciutat de Buenos Aires, Horacio Rodríguez Larreta.