Setge al ‘narco’

La dona del ‘Chapo’, condemnada a tres anys de presó

Emma Coronel Aispuro, de 31 anys, és culpable de conspirar per traficar amb diverses drogues

La dona del ‘Chapo’, condemnada a tres anys de presó
2
Es llegeix en minuts

La dona de Joaquín ‘el Chapo’ Guzmán, Emma Coronel, ha sigut condemnada a tres anys de presó per un tribunal nord-americà a Washington després d’haver admès el juny passat la seva col·laboració en el funcionament de l’imperi de drogues aixecat pel seu marit i declarar-se culpable de tres delictes.

Emma Coronel Aispuro, de 31 anys, va ser trobada culpable de conspirar per traficar cocaïna, metamfetamines, heroïna i marihuana. A més dels 36 mesos de presó, ha sigut condemnada a quatre anys més de residència vigilada i a pagar 300 dòlars de multa, en lloc dels 1,5 milions de dòlars que va suggerir la Fiscalia.

Coronel, de 31 anys, que va assistir cada dia al judici del seu marit el 2019 a Nova York vestida amb luxosos accessoris, va escoltar la seva sentència després d’haver demanat perdó i assegurar que se sent «avergonyida» pels seus actes. També va demanar al jutge que no fos dur al sentenciar-la.

Petició de clemència al jutge

«Sé que per a vostè pot resultar difícil ignorar que soc la dona de Guzmán i potser se sent en l’obligació de ser més dur, però li prego que no ho faci», va dir Coronel en espanyol. Al reconèixer la seva culpabilitat el juny passat en un acord amb el Govern dels Estats Units, Coronel va evitar el judici i una sentència que podria haver arribat fins als deu anys de presó.

A més, la mexicana va assegurar al jutge que està «patint» pel mal que ha fet a la seva família i li va demanar que li permeti estar amb les seves filles «que ja estan creixent sense un dels seus papes. Per això li demano que no creixin sense la seva mare», va dir Coronel, amb referència a la sentència a cadena perpètua imposada a Guzmán Loera, líder del càrtel de Sinaloa.

Notícies relacionades

Coronel, mare de dues bessones de la seva relació amb Guzmán Loera, va ser arrestada el febrer passat a l’aeroport Dulles de Virginia i des d’aleshores s’ha mantingut presa sense fiança.

Al dictar la sentència, el jutge va indicar que Coronel no té antecedents criminals i també que altres condemnes que ha imposat a altres membres del càrtel de Sinaloa, acusats de traficar més quantitat de droga, van ser igualment per sota del recomanat per la Fiscalia. Una vegada que Coronel estigui en llibertat supervisada haurà d’entregar una mostra de l’ADN, va ordenar a més el jutge.

Temes:

Chapo Guzmán