Crim organitzat

Qui és Emma Coronel, dona d’‘El Chapo’, i de què se l’acusa

  • Nascuda fa 31 anys a Califòrnia, Coronel té la doble nacionalitat nord-americana i mexicana

  • De petita es va traslladar amb els seus pares a l’estat de Sinaloa, on va créixer en contacte amb el narcotràfic

Qui és Emma Coronel, dona d’‘El Chapo’, i de què se l’acusa
3
Es llegeix en minuts

El Departament de Justícia dels EUA va fer pública aquest dimarts la detenció d’Emma Coronel, dona de Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, per presumpte tràfic internacional de drogues. La notícia va saltar en qüestió de minuts als mitjans de tot el món i l’exreina de bellesa es va convertir ràpidament en un dels temes més comentats a les xarxes socials.

Coronel Aispuro, que va ser detinguda quan es trobava a l’aeroport internacional Dulles a l’estat nord-americà de Virginia, podria enfrontar-se a una pena de presó de no pas menys de 10 anys i de fins a cadena perpètua, a més d’una multa de 10 milions de dòlars (8,2 milions d’euros). 

¿Qui és Emma Coronel?

Nascuda fa 31 anys a Califòrnia, Emma Coronel té la doble nacionalitat nord-americana i mexicana i de molt petita es va traslladar amb els seus pares a La Angostura, al nord-occidental estat de Sinaloa, a Mèxic, on, tal com indiquen mitjans locals, va créixer en contacte amb el narcotràfic.

El seu pare, Inés Coronel Barreras, va ser capturat el 2013 acusat de delictes contra la salut pública i era considerat el primer operador del Chapo.

A l’edat de 17 anys, en una festa a l’estat de Durango, la model va conèixer Joaquín Guzmán, que en tenia 51, i va començar una relació que es formalitzaria en un discret casament quan ella va complir 18 anys. L’enllaç mai es va confirmar públicament, però el 2011 sí que es va fer pública la paternitat de la parella amb el naixement a Los Angeles de les bessones María Joaquina i Emaly.

Coronel i ‘El Chapo’

Coronel, que havia sigut reina de la bellesa al Festival del Cafè i La Guayaba, es va convertir després de la seva unió amb ‘El Chapo’ en una dona opulenta que sempre portava roba i joies cares, i va començar a ser considerada un símbol que retratava les dones mexicanes que es relacionen amb el món del narcotràfic i acabaven, en moltes ocasions, involucrades en els negocis il·lícits del seu marit i el seu entorn.

Entre 2018 i 2019 es va celebrar a Nova York el judici contra ‘El Chapo’ i l’exreina de bellesa va captar l’atenció dels qui cobrien el cas pels seus espectaculars abillaments i la seva presència diària i sempre contundent. Fins i tot alguns mitjans la van batejar com «la Kardashian mexicana». Guzmán va ser declarat culpable de narcotràfic el 2019 i des d’aleshores, compleix una condemna a cadena perpètua en una presó de màxima seguretat del país.

Després de concloure el judici i ja amb les mirades atentes de la premsa i l’opinió pública, Coronel va anar convertint-se en ‘influencer’ en el seu compte d’Instagram i va arribar a crear una línia de roba basada en la polèmica figura del seu marit.

A més, va augmentar la seva fama amb la participació el novembre del 2019 en el programa de telerealitat ‘Cartell Crew’, una producció que retrata la vida de familiars de persones relacionades amb el crim organitzat. 

¿De quins delictes se l’acusa?

Durant anys s’havia assenyalat Emma Coronel com a possible participant en els negocis del seu marit, però fins al moment mai se l’havia investigat directament. 

Ara, tal com va informar en un comunicat el Departament de Justícia dels EUA, Coronel està acusada de participar en una conspiració per distribuir cocaïna, metamfetamines, heroïna i marihuana per a la seva «importació il·legal» als Estats Units. A més, va conspirar amb terceres persones per ajudar Guzmán, en la seva fuga de l’11 de juliol del 2015 de la presó del Altiplano, a Almoloya de Juárez, un municipi de l’Estat de Mèxic.

Durant el procés judicial contra el seu marit, el testimoni Dámaso López, conegut com ‘El Licenciado’, va assegurar haver-se reunit amb ella perquè «li encarregués algunes tasques». Posteriorment, va revelar que era Coronel qui estava «coordinant» una nova fuga del narcotraficant el 2016. Per a això, hauria donat 2 milions de dòlars al «director de l’òrgan administratiu descentralitzat de prevenció i readaptació». 

«Som normals, jo em considero una dona normal, i em passa molt que les persones em jutgen sense conèixer-me», va dir Coronel el 2109, durant la seva participació a ‘Cartell Crew’. De moment, la dona del ‘Chapo’ es manté a la presó i sense possibilitat de fiança, mentre s’enfronta a una acusació que li podria comportar cadena perpètua.

Temes:

Mèxic