Crisi migratòria

Frontex controlarà el flux migratori al canal de la Mànega des de desembre

Un avió de l’agència europea vigilarà la costa per ajudar els cossos policials dels països implicats

És la principal conclusió de la trobada de ministres d’Interior celebrada a Calais amb absència de la representant britànica

Frontex controlarà el flux migratori al canal de la Mànega des de desembre

EFE

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

L’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) contribuirà al control dels immigrants que intenten arribar al Regne Unit des de França a través del canal de la Mànega. És una de les principals conclusions de la reunió mantinguda, a instàncies de França, pels ministres d’Interior d’Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos, així com la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, i els directors executius de les agències Frontex i Europol a la ciutat francesa de Calais. Una trobada que s’ha produït quatre dies després que 31 persones perdessin la vida al mar en un dels naufragis més mortífers que hi ha hagut en aquest trajecte.

La trobada no ha estat exempta de polèmica per la topada entre França i el Regne Unit a causa d’una missiva enviada pel primer ministre britànic, Boris Johnson, al seu homòleg francès, Emmanuel Macron. En el document, que el premier va penjar a twitter, instava Macron a fer-se càrrec dels immigrants retornats des del Regne Unit. L’enuig a París va suposar que la ministra britànica Priti Patel no fos convidada a la trobada.

El ministre francès d’Interior, Gérald Darmanin, ha anunciat que a partir de l’1 de desembre es mobilitzarà un avió de l’agència Frontex per detectar i interceptar les travessies marítimes «il·legals» cap al Regne Unit.

«Més anticipació»

«Dia i nit podrà ajudar la policia francesa, l’holandesa i la belga a veure les xarxes de traficants i les travessies i evitar-les amb l’anticipació més gran possible», ha dit a l’acabar-se la reunió de Calais. Segons va avançar Darmanin, França espera anunciar «grans avenços» al respecte quan assumeixi al gener la presidència del Consell de la Unió Europea.

No obstant, va anticipar «una lluita encara més intensa» contra aquests fluxos i els seus traficants, i va demanar també al Regne Unit que assumeixi la seva responsabilitat en l’efecte crida que el país té per als immigrants.

«Si venen aquí és perquè es veuen atrets per Anglaterra pel seu mercat de treball», ha afirmat Darmanin, que ha recalcat la voluntat conjunta de treballar amb les autoritats britàniques però ha insistit que s’ha de fer de manera seriosa, «sense ser ostatges de la política interior».

La ministra britànica d’Interior, Priti Patel, la gran absent de la reunió, no ha dubtat a expressar-se a través Twitter dient que portarà a terme «entrevistes urgents amb (els seus) homòlegs europeus» la setmana que ve.

Notícies relacionades

«La mort d’aquestes 31 persones ha de ser una crida clara a la cooperació», ha dit al seu torn en una tribuna publicada pel tabloide The Sun. Segons Patel, el treball conjunt de París i Londres «va permetre evitar més de 20.000 travessies aquest any» i fer més de «400 detencions», ha afirmat. «Però podem fer molt més» amb accions «eficaces i coordinades a les dues bandes de la Mànega», ha afegit.

El ministre d’Interior francès ha recordat que en els deu primers mesos de l’any s’han desmantellat 30 xarxes de traficants, per 22 en tot el 2020, i detingut 1.500 membres d’aquestes xarxes.

Temes:

França