Noves mesures

Portugal endureix les restriccions davant l’augment de contagis

  • El certificat de vacunació serà obligatori de nou per accedir a restaurants, allotjaments turístics i gimnasos

  • El Govern exigirà un test negatiu per a les persones que entrin al país amb avió, també a les que estiguin vacunades

Portugal endureix les restriccions davant l’augment de contagis

Efe

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Govern portuguès ha endurit aquest dijous les restriccions al país per l’augment dels contagis i de les hospitalitzacions. A partir d’ara serà obligatori presentar el certificat de vacunació o una prova negativa per entrar als restaurants, els allotjaments turístics, els esdeveniments amb entrades numerades i els gimnasos. A més, serà obligatori un test negatiu per accedir als locals d’oci nocturn, per fer visites a les residències i als hospitals i per entrar al país per via aèria, fins i tot per a les persones que ja estiguin vacunades. El primer ministre, António Costa, ha anunciat multes de 20.000 euros per passatger per a les companyies que permetin embarcar persones sense una prova negativa.

L’Executiu elevarà el nivell d’alerta a partir de l’1 de desembre, quan entrarà en vigor l’estat de calamitat, el nivell màxim de risc sense necessitat d’aprovació parlamentària. Aquest marc legal permetrà aplicar les mesures anunciades, entre les quals s’inclou també l’ús obligatori de les mascaretes en espais tancats. L’objectiu és evitar repetir els errors de l’hivern passat, quan el país va registrar xifres rècord de contagis i hospitalitzacions. Per a això, s’ampliaran les restriccions durant la setmana del 2 al 9 de gener: el teletreball serà obligatori, les discoteques es mantindran tancades i s’ajornarà la tornada a les escoles fins al dia 10 d’aquell mes.

Notícies relacionades

Costa ha recordat que el país té la taxa de població més gran immunitzada de la Unió Europea, superior al 87%, i que aquest treball li ha permès estar en una situació molt més còmoda que la d’altres estats membres. No obstant, ha advertit que s’està iniciant «una fase de més risc» i que per això és necessari reforçar la vacunació dels més grans de 65 anys amb una tercera dosi –amb una segona dosi en el cas dels més grans de 50 que van rebre la vacuna de Janssen– abans del 19 de desembre. El primer ministre també ha insistit en la necessitat de realitzar més tests i ha demanat als treballadors que optin pel teletreball sempre que sigui possible.

Sobre la vacunació dels nens d’entre 5 i 11 anys, aprovada aquest dijous per l’Agència Europea del Medicament (EMA), Costa ha assegurat que el país comptarà amb un primer lot de 300.000 dosis a finals de desembre per iniciar la immunització dels més joves en cas que les autoritats sanitàries lusitanes hi donin el vistiplau la setmana que ve.