Inseguretat a Mèxic

Més de 3.800 agents combatran l’onada de violència a l’estat mexicà de Zacatecas

  • Efectius de l’Exèrcit i la Guàrdia Nacional es desplegaran després de la descoberta de vuit cossos penjats de ponts i arbres

Més de 3.800 agents combatran l’onada de violència a l’estat mexicà de Zacatecas
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern de Mèxic ha anunciat el desplegament de més de 3.800 efectius de l’Exèrcit i la Guàrdia Nacional, a més d’helicòpters, en el marc d’un pla per frenar l’onada de violència a l’estat de Zacatecas, on en les últimes setmanes desenes de cossos han aparegut assassinats, penjats d’arbres i ponts.

L’Executiu d’Andrés Manuel López Obrador va presentar aquest dimecres el Pla de Recolzament a Zacatecas, que suposarà l’enviament de 210 soldats que s’uniran a més de 1.740 que es troben ja al lloc, mentre 250 membres de la Guàrdia Nacional es traslladaran a l’estat per sumar-se a més de 1.600 dels seus companys, ha detallat el ministre de Defensa, Luis Cresencio. Als més de 3.800 efectius federals, s’hi afegeix també l’enviament a la zona de tres helicòpters d’artilleria, tot això per pal·liar la creixent inseguretat, que ha suposat un increment en un 128% dels homicidis els últims tres anys. A més, l’estratègia és dividir l’estat en tres parts, nord, centre i sud.

La intel·ligència mexicana assenyala que l’onada de violència es deu que Zacatecas connecta nou estats del país, cosa que el situa com un «centre ideal» per a les operacions de les organitzacions criminals que trafiquen amb droga i altres mercaderies il·lícites. Cresencio ha avançat que aquest pla de recolzament, que s’ha iniciat ja, serà avaluat d’aquí 30 dies, i després es replantejarà el desplegament i es determinaran noves accions, informa el mitjà mexicà ‘Milenio’. El ministre de Defensa ha detallat l’estratègia en una roda de premsa al Palau de Convencions de Zacatecas, on s’ha implementat un dispositiu de seguretat per la visita de les autoritats nacionals. López Obrador hi ha sigut present i ha ratificat el recolzament del seu Govern davant la situació, que, al seu judici, s’ha d’enfrontar «fent el bé», atenent les causes del problema. En aquest sentit, ha apuntat els joves com l’«exèrcit de reserva» que cal «treure» als delinqüents. «Continuem atenent els joves, que això és molt important perquè no s’ha d’enfrontar la violència amb la violència, no es pot enfrontar el mal amb el mal», ha defensat.

Notícies relacionades

Per la seva part, el governador de Zacatecas ha agraït la visita del mandatari, que ha donat «esperança» davant l’onada de violència a l’estat. «És un moment complex, difícil per al nostre estat. Avui ho he dit, enfrontem una emergència social», ha alertat el dirigent, informa ‘El Universal’.

La visita del Govern s’ha portat a terme hores després de descobrir vuit cossos penjats més, aquesta vegada d’un pont i arbres al municipi de Fresnillo, un dels més afectats per la violència a Mèxic. El seu alcalde, Saúl Monreal Ávila, ha denunciat no haver sigut convidat per reunir-se amb el president mexicà en la seva estada a Zacatecas malgrat els últims esdeveniments a Fresnillo, que s’ha convertit en «comptador de morts» pels cadàvers que acumula davant la crítica situació.

Temes:

Mèxic