Drets humans

Un tribunal europeu condemna Turquia per la detenció de jutges després del cop frustrat del 2016

  • Ankara haurà de pagar 5.000 euros a cadascun dels magistrats per danys morals

Un tribunal europeu condemna Turquia per la detenció de jutges després del cop frustrat del 2016
1
Es llegeix en minuts
France Presse

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar aquest dimarts Turquia per haver decretat presó preventiva per a 427 jutges després de l’intent de cop d’Estat del juliol del 2016, en el qual les forces militars van mirar d’enderrocar el Govern de Recep Tayyip Erdogan. De manera unànime, els magistrats de la cort paneuropea van considerar que Ankara va violar el «dret a la llibertat» garantit pel Conveni Europeu de Drets Humans.

Notícies relacionades

Segons detalla el tribunal amb base a Estrasburg, als més de 400 jutges, que exercien en diverses jurisdiccions com la Cort de Cassació, se’ls va detenir per la seva presumpta «pertinença a l’Organització Terrorista de Partidaris de Fethullah» (FETO), la banda criminal acusada d’haver orquestrat l’aldarull. Així mateix, el TEDH va condemnar Ankara a pagar 5.000 euros a cadascun dels magistrats per danys morals.

Després de l’intent de cop del 15 de juliol del 2016, les autoritats turques van iniciar una purga sense precedents contra els presumptes partidaris de FETO, bèstia negra del president Erdogan. Els linxaments també van afectar opositors kurds, militars, intel·lectuals i periodistes, i van implicar la detenció de desenes de milers de persones en total. La cort d’Estrasburg, màxima autoritat judicial per a la garantia dels drets humans a pràcticament tot Europa, ja va condemnar Turquia en diverses ocasions els últims mesos per les esmentades purgues.