3 anys i mig de presó

Un jove activista prodemocràcia, condemnat per «secessió» a Hong Kong

  • A principis de novembre es va declarar culpable del càrrec de «secessió» i d’un de «blanqueig de diner», i alhora va declarar, amb provocació, que «no tenia res a retreure’s»

Un jove activista prodemocràcia, condemnat per «secessió» a Hong Kong

AFP

1
Es llegeix en minuts

Un jove activista prodemocràcia de Hong Kong va ser condemnat dimarts a tres anys i mig de presó després de declarar-se culpable de «secessió» en virtut de la dràstica llei de seguretat nacional.

Tony Chung, de 20 anys, és l’activista més jove mai condemnat en virtut d’aquesta legislació, imposada el juny del 2020 per Pequín, i que permet emmordassar qualsevol dissidència en aquest centre financer, abans considerat com un lloc privilegiat de llibertat d’expressió.

A principis de novembre es va declarar culpable del càrrec de «secessió» i d’un de «blanqueig de diner», alhora que va declarar, amb provocació, que «no tenia res a retreure’s». Tony Chung era el cap d’una associació estudiantil, Student Localism, fundada el 2016 i que reclamava la independència de Hong Kong.

Seguretat Nacional

Pequín va imposar aquesta llei de seguretat nacional per posar fi a les immenses i sovint violentes manifestacions que van sacsejar la ciutat el 2019. Student Localism va ser dissolta unes hores després de la seva entrada en vigor.

Les autoritats van acusar Chung d’haver continuat operant amb l’associació amb l’ajuda de militants estrangers i d’haver sol·licitat donacions a través de PayPal, cosa que, segons ells, constitueix blanqueig de diner.

La fiscalia va afirmar que l’associació havia publicat més de 1.000 missatges a les xarxes socials en què es demanava, entre altres coses, que s’«eliminés el règim colonial comunista xinès» i es «construís una República de Hong Kong».

Intenció ‘criminal’

Alguns dels missatges citats pels fiscals es remunten a un període anterior a l’entrada en vigor de la llei de seguretat nacional, malgrat que les autoritats de Hong Kong havien afirmat que no seria retroactiva.

Notícies relacionades

Dimarts, Stanley Cha, un dels jutges elegits pel Govern per jutjar casos de seguretat nacional, va afirmar que la intenció criminal de Chung era «clara per a tothom», tant a les xarxes socials com a les entrevistes, les parades del carrer i les escoles.

El jove militant ja ha complert més d’un any de detenció després d’haver sigut arrestat a finals d’octubre del 2020 per policies vestits de civil, a pocs metres del consolat dels Estats Units, on volia sol·licitar asil.

Temes:

Hong Kong