Procés a Teheran

Arrenca a l’Iran el judici contra els militars acusats de fer caure un avió comercial ucraïnès

  • Un míssil va impactar en un Boing de la companyia Ukraine Airlines poc després d’enlairar-se de Teheran amb 176 persones a bord

  • Tres dies després, els responsables van confessar que havien fet caure l’aparell «per error» el 8 de gener de 2020

Arrenca a l’Iran el judici contra els militars acusats de fer caure un avió comercial ucraïnès

CARLOS OSORIO/REUTERS

1
Es llegeix en minuts

El judici a deu militars pel cas de l’accident d’un avió ucraïnès enderrocat «per error» el gener de 2020 a prop de Teheran, va començar aquest diumenge a la capital iraniana, d’acord a un comunicat de l’autoritat judicial del país fet públic per l’agència oficial, Mizan Online.

El 8 de gener de 2020, les forces armades iranianes van fer caure el Boeing que efectuava el vol PS752 d’Ukraine International Airlines entre Teheran i Kíev molt poc després que s’enlairés. Tres dies més tard, els responsables van confessar que havien fet caure l’avió «per error». El balanç d’aquest drama va ser la mort de les 176 persones que hi havia a bord de l’avió, majoritàriament iranians i canadencs, molts d’ells amb doble nacionalitat.

Notícies relacionades

La demolició de l’avió comercial va succeir pocs dies després que els Estats Units assassinessin a l’Iraq el general iranià Qasem Soleimani, arquitecte de la política exterior de la República Islàmica, situació que va obrir una escenari de gran tensió a la regió.

Condolences a les famílies

Els acusats han prestat declaració inicial durant dues hores davant el magistrat Ebrahim Mehranfar al tribunal militar de la província de Teheran. Segons l’agència Mizan Online, el magistrat ha obert la sessió expressant les seves condolences a les famílies de les víctimes, que podran accedir lliurement a les audiències subsegüents. «El tribunal se centrarà en els principis d’un judici just, transparent i decisiu i esperem, amb l’ajuda de Déu, portar-lo a bon terme de forma precisa, ràpida i seriosa», ha indicat. 

Temes:

Iran Ucraïna