Corea del Nord

Kim Jong-un reapareix davant les càmeres per primera vegada en més d’un mes

Va visitar la ciutat de Samjiyon per anunciar un pla per reactivar la construcció a les províncies

Kim Jong-un reapareix davant les càmeres per primera vegada en més d’un mes
2
Es llegeix en minuts

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, ha reaparegut avui, després de més d’un mes d’absència, als mitjans estatals, que van reportar una visita del mariscal a la ciutat de Samjiyon, un important projecte urbanístic al nord-est del país.

Kim «va brindar orientació sobre el terreny» durant la visita (tot i que no se’n va especificar la data exacta) a aquesta localitat, en la qual el van acompanyar tres membres del Presidium del Politburó, Jo Jong-won, Pak Jong-chon i Kim Tok-hun, a més d’altres figures del règim i del «sector de la construcció», va informar l’agència KCNA.

Les fotos publicades mostren el líder visitant diferents punts de Samjiyon, on ja han caigut les primeres neus, acompanyat per l’esmentat grup de funcionaris.

Es tracta de la primera aparició pública de Kim Jong-un en 36 dies, després que els mitjans nord-coreans publiquessin la seva visita a una fira d’armament a Pyongyang l’11 d’octubre.

«El secretari general [Kim Jong-un], en nom del Comitè Central, va donar les gràcies als constructors, a aquells que han donat suport al projecte i a la gent de tot el país que ha fet realitat de manera brillant les decisions i polítiques del Partit», afegeix el text de KCNA.

L’article, que qualifica Samjiyon com una «ciutat ideal de províncies» i com a exemple «d’un nou començament per al canvi de les àrees de província», assegura que la construcció de la ciutat conclourà aquest any.

Samjiyon, fins el 2019 un comtat rural, consta ara d’apartaments per a «milers de famílies», centres de producció, centres educatius i infraestructures bàsiques, segons la informació publicada pel règim.

El pla original implicava completar la nova ciutat el 2020 perquè coincidís amb les celebracions pel 75è aniversari de la fundació del Partit dels Treballadors, però la pandèmia i el pes de les sancions internacionals aparentment van evitar que s’acabés en la data establerta.

El règim assegura que el pare de l’actual líder, Kim Jong-il, va néixer en un campament secret de la força de resistència a l’ocupació japonesa a les faldilles de la muntanya Paektu, on es troba Samjiyon, tot i que alguns historiadors asseguren que en realitat va néixer en un campament soviètic a la regió de Primórie, a l’Extrem Orient rus.

Notícies relacionades

Després del començament del projecte de desenvolupament urbanístic el 2019, el règim ha volgut convertir Samjiyon, que l’article de KNCA qualifica avui com «la casa natal de la revolució», en un important símbol del partit únic i la dinastia Kim. EFE

asb/cgv/ics