Eleccions a Bulgària

El partit anticorrupció búlgar aconsegueix la victòria, segons els primers resultats

  • La formació Continuem el Canvi aspira a posar fi a la crisi política i formar un Executiu estable

El partit anticorrupció búlgar aconsegueix la victòria, segons els primers resultats
1
Es llegeix en minuts
EFE

Els primers resultats electorals de les eleccions generals celebrades aquest diumenge a Bulgària donen la victòria a l’acabat de formar partit anticorrupció Continuem el Canvi (PP). La formació política, que va ser creada fa dos mesos per membres de l’anterior partit en el Govern, ha obtingut el 25,97% després de l’escrutini del 43% dels vots. La segueix, amb el 21,42%, el conservador GERB de l’exprimer ministre Boyko Borissov, que ha dominat l’escena política al país balcànic en els últims 12 anys, segons va informar aquest dilluns la Comissió Central Electoral.

Les eleccions de diumenge van ser les terceres legislatives celebrades a Bulgària en menys d’un any i, igual com va passar en les dues ocasions anteriors, el resultat és un Parlament molt fragmentat en el qual entrarien set formacions.

En tercer lloc, amb el 13,79%, hi ha el Moviment de Drets i Llibertats, aliat del GERB, seguit del partit protesta ITN (10,8%), els socialistes (10%), el partit antisistema Bulgària Democràtica (6%) i l’ultranacionalista Vazrazdane (5%), segons les dades de la Comissió Electoral.

Bloqueig polític

Notícies relacionades

El PP, fundat per Kiril Petkov i Asen Vasilev, dos exministres de l’actual executiu de tecnòcrates, en funcions des d’abril, aspira a posar fi a l’actual crisi política, causada per la incapacitat dels partits d’arribar a compromisos per formar un Gabinet de coalició amb majoria parlamentària.

Les eleccions van tenir lloc en un dels pitjors moments de la pandèmia per a Bulgària, catalogat com el país més pobre de la Unió Europea, amb la taxa de vacunació contra la Covid més baixa de tota la UE i el seu sistema sanitari es troba a punt del col·lapse. La poca efectivitat de la classe política a l’hora de formar un Govern estable i de gestionar la incidència de la Covid han generat una pèrdua de confiança de la ciutadania búlgara cap a la classe política del país.