Auge de la pandèmia

Bulgària demana a la UE que es prepari per enviar oxigen i ucis per la Covid

Bulgària demana a la UE que es prepari per enviar oxigen i ucis per la Covid

NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

1
Es llegeix en minuts

Bulgària ha demanat a Brussel·les que activi el Mecanisme de Protecció Civil de la UE davant la possibilitat que necessiti l’enviament de metges, oxigen i llits ucis davant l’amenaça de col·lapse hospitalari pel descontrolat nivell de contagis, hospitalitzacions i morts per Covid-19. El ministre de Sanitat, Stoitxo Katsarov, ha anunciat avui que aquesta sol·licitud ha sigut aprovada per Brussel·les, tot i que ha matisat que es tracta d’una mesura preventiva que encara no és precís posar en marxa.

«No tenim necessitat imminent d’ajuda, però la situació és greu i la crisi no s’ha acabat. Hi ha el risc que la situació empitjori i llavors necessitaríem equipament addicional», va assenyalar el ministre l’emissora bTV. Aquest mecanisme preveu l’enviament d’oxigen mèdic, sistemes de respiració assistida, llits de cures intensives i personal mèdic.

Menys vacunats

Bulgària és el país de la UE amb menys població vacunada contra la Covid-19, només el 22,7% del total, i fa dues setmanes que marca màxims diaris de contagis i morts. Dimarts es va arribar a una xifra rècord de 334 morts en 24 hores, deu vegades més que fa un mes.

Les dades divulgades avui revelen una reducció de nombre de contagis i morts, les unitats de cures intensives estan ja al 95% de la seva capacitat.

Notícies relacionades

L’evolució de la Covid és també molt preocupant a Romania, amb més de 300 morts diàries i prop de 19.000 hospitalitzats, un 10% dels quals són a l’uci. Molts hospitals continuen col·lapsats o al límit de les seves capacitats, cosa que ha obligat a traslladar desenes de pacients a altres països i a suspendre les hospitalitzacions no urgents.

Menys d’un terç de la població romanesa ha rebut la pauta completa d’una vacuna, amb la qual cosa Romania és el segon país menys vacunat de la UE, només per davant de Bulgària.

Temes:

Bulgària