Dissidents que desafien el castrisme

¿Què és Archipiélago, l’organització que hi ha darrere de les manifestacions a Cuba?

  • No és un partit polític, sinó una plataforma ciutadana i ja compta amb 30.000 membres

¿Què és Archipiélago, l’organització que hi ha darrere de les manifestacions a Cuba?
2
Es llegeix en minuts

L’oposició cubana es prepara per portar a terme la que espera sigui la manifestació més gran contra el règim des dels disturbis del mes de juliol passat, els més importants en anys per reclamar democràcia i llibertat.

La marxa d’aquest dilluns 15 de novembre ha sigut promoguda per la plataforma virtual Archipiélago, liderada pel dramaturg i activista Yunior García Aguilera, retingut des d’aquest diumenge al seu domicili. El Govern ha bloquejat el carrer on es troba la vivenda de l’activista amb un vell autobús escolar groc, cosa que impedeix la circulació. El telèfon mòbil de García té les trucades restringides. Després d’una breu gravació que va penjar a Facebook denunciant la seva tancada, no té accés a internet. Altres membres del mateix col·lectiu han denunciat a les xarxes socials situacions similars.

¿Què és Archipiélago?

Archipiélago és una plataforma ciutadana fundada arran de les històriques protestes de l’11 de juliol que va agafar el testimoni del Moviment San Isidro i de la comunitat d’artistes i intel·lectuals del 27-N. Són els organitzadors de la manifestació massiva que s’espera que tingui lloc aquest dilluns malgrat les prohibicions governamentals a allò que han anomenat ‘Jornada Cívica pel Canvi’. Amb les seves accions pretenen reclamar la democratització de Cuba i l’alliberament dels presos polítics. 

La plataforma va néixer a partir d’un grup a Facebook batejat amb el nom d’«Archipiélago», creat tres setmanes després de l’11-J. La intenció del grup és clara: impulsar el debat i el diàleg entre cubans per trobar consensos de forma cívica i pacífica per sortir de la crisi. Malgrat la força amb què està actuant, Archipiélago no és un partit polític, si no una plataforma ciutadana que compta amb 30.000 membres i prop d’una vintena de coordinadors.

Democràcia digital

La plataforma s’organitza a través de Facebook. És a les xarxes socials on discuteixen les iniciatives que decideixen recolzar i com implementaran les accions. A través de la democràtica digital prenen decisions i organitzen les seves marxes. García Aguilera ha incomodat el Govern cubà al posar rostre a la iniciativa dissident, que persegueix el final de la violència, l’alliberament dels presos polítics i la solució de les diferències per la via democràtica i pacífica.

Notícies relacionades

L’objectiu de la marxa, segons va explicar García Aguilera en una entrevista concedida a Efe la setmana passada, «és sacsejar un país, fer que la gent prengui consciència, generar un debat que provoqui canvis», una cosa que espera que passi «de la manera més pacífica i cívica possible». Els convocants han demanat als qui no s’hi sumin que utilitzin el color blanc com a símbol de protesta. Des de sortir al carrer vestit de blanc fins a penjar un llençol blanc a la finestra. Els grups progovernamentals, d’altra banda, han animat a evitar aquest color.

El Govern cubà considera «il·lícita» la protesta i no l’ha autoritzat, com no ha permès altres manifestacions de l’oposició en les últimes dècades, al considerar que darrere es troba l’«estratègia imperial» dels Estats Units, com va dir la setmana passada el president cubà, Miguel Díaz-Canel.

Temes:

Cuba