NERVIS A L’HAVANA

Tensió a Cuba davant la gran mobilització opositora

L’oposició es prepara per prendre de nou els carrers malgrat la repressió exercida per les autoritats de l’Havana

Tensió a Cuba davant la gran mobilització opositora

EFE

3
Es llegeix en minuts

Dos mesos després que l’estiu passat tinguessin lloc les protestes més importants dels últims anys a Cuba, l’oposició es prepara per sortir de nou als carrers en una nova manifestació aquest dilluns que ve marcada per un augment de la repressió del Govern i l’assetjament de la premsa internacional acreditada a l’illa, que s’ha materialitzat amb la retirada de credencials a l’agència Efe. Els promotors de la marxa, aglutinats en el moviment Arxipèlag, han cridat la població a afegir-se a les concentracions, no només amb marxes pels carrers, sinó també amb gestos simbòlics com una cassolada convocada a les 20.00 (hora local).

Diumenge, les forces de seguretat ja van impedir aquest diumenge que l’activista i dissident Yunior García Aguilera creués a peu el centre de l’Havana en el que pretenia ser un avenç de les protestes. El dramaturg i activista es mantenia bloquejat a l’interior de casa seva, incomunicat i vigilat per nombrosos agents de la seguretat de l’Estat vestits de civil, segons va poder comprovar Efe. En un extrem del carrer havien entravessat un vell autobús escolar groc per tallar la circulació. El telèfon mòbil de l’activista tenia, a més, les trucades restringides i, després d’una breu gravació que va publicar a través de Facebook denunciant la seva tancada, va quedar sense accés a internet.

A més Arxipèlag ha denunciat pressions als seus membres durant aquestes últimes setmanes, incloent-hi citacions davant les oficines de la Fiscalia a les províncies on s’ha plantejat convocar la manifestació. El moviment ha advertit que el «rostre dictatorial» del Govern s’ha traduït en interrogatoris, amenaces i «fins i tot expulsions laborals». L’Executiu de Miguel Díaz-Canel, mentrestant, ha defensat el seu veto davant la «provocació contrarevolucionària». Pel Ministeri d’Exteriors cubà, els que van buscar «el fracàs del socialisme» amb les protestes de l’11 de juliol «estan frustrats i esgotats en els seus plans», per la qual cosa conspiren amb «accions desestabilitzadores» amb vista a «provocar l’incident que desemboqui en l’esclat social que propiciï l’anhelada intervenció militar».

Acusació als EUA

L’Havana mira cap a Washington com a instigador d’aquests desafiaments. El ministre d’Exteriors de Cuba, Bruno Rodríguez, va advertir dimecres als Estats Units que no permetrà l’«agressió persistent» contra l’illa ni els seus «intents d’alterar la tranquil·litat ciutadana i danyar la pau social». Pel canceller, es tracta d’una «agressió» organitzada «des de l’exterior» i en la qual s’ocupen «agents interns».

Quant a la retirada de credencials als periodistes de l’agència Efe a Cuba –tres redactors, un fotògraf i un càmera– el ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha dit aquest dilluns que Espanya continua «exigint» a les autoritats cubanes que tornin totes les credencials al personal de l’agència Efe a l’Havana, i ha recalcat que la llibertat de premsa és «vital a qualsevol país del món». «Han retornat de moment dues acreditacions, però no desistirem a demanar que es tornin totes les credencials. No ens sembla que sigui acceptable que es retirin les credencials sense cap motiu», ha defensat Albares en declaracions la premsa a Brussel·les, a la seva arribada a una reunió de ministres d’Exteriors de la UE.

Notícies relacionades

El cap de la diplomàcia espanyola ha explicat que el seu Ministeri va convocar a l’encarregat de negocis de Cuba a Espanya, Eumelio Caballero Rodríguez –que exerceix d’ambaixador en la seva absència–, tot i que el contacte es va fer finalment per via telefònica al presentar un certificat de coronavirus. En aquesta trucada, el secretari d’Estat per a Iberoamèrica i el Carib, Juan Fernández Trigo, va traslladar a Caballero Rodríguez que «aquesta situació és inacceptable».

També l’alt representant per a la Política de Seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell, va dir aquest dilluns que el Servei Exterior de la UE, que ell dirigeix, continua treballant per tractar que Cuba restitueixi les acreditacions i credencials necessàries a tot l’equip de l’Agència Efe a l’Havana.

Temes:

Cuba