Crisi a Europa

Turquia tanca la ruta migratòria cap a Bielorússia

  • L’agència estatal d’aviació turca prohibeix que Turkish Airlines i Belavia volin a Minsk amb refugiats i migrants sirians, iraquians i iemenites

  • Molts dels sol·licitants d’asil que s’acumulen a la frontera entre Polònia i Bielorússia provenien d’Istanbul, però també d’altres capitals del Pròxim Orient, on la ruta segueix

Turquia tanca la ruta migratòria cap a Bielorússia

UMIT BEKTAS

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Davant la pressió de la Unió Europea i Polònia, Turquia ha tancat aquest divendres la ruta aèria migratòria cap a Bielorússia. El Directori General d’Aviació Civil (DGAC), òrgan governamental turc que regula el trànsit aeri, ha prohibit aquesta matinada que als vols en direcció a Minsk, la capital bielorussa, puguin pujar-hi ciutadans sirians, iraquians i iemenites. Els únics ciutadans d’aquests països als quals es permetrà viatjar a Bielorússia són els que tinguin un passaport diplomàtic.

Durant els últims dies, tant la UE com el Govern de Polònia han acusat l’Executiu turc de Recep Tayyip Erdogan de «connivència» amb Minsk i Moscou per crear la crisi migratòria actual a la frontera terrestre bielorussa amb la polonesa, en una crisi molt similar a la que hi va haver a Turquia el 2020 i al Marroc a la primavera del 2021

«Pel problema dels passos il·legals de fronteres entre la UE i Bielorússia, els ciutadans de l’Iraq, Síria i el Iemen que vulguin viatjar a Bielorússia des d’aeroports a Turquia no podran comprar bitllets ni embarcar en els vols fins a pròxim avís», ha dit la DGAC turca aquest divendres al matí.

Brussel·les fins i tot va amenaçar de sancionar les companyies aèries que permetin que els refugiats i migrants arribin a Europa de l’Est. «A petició de les autoritats turques, confirmem que no permetrem que els ciutadans d’aquests països embarquin en els nostres vols a partir d’avui», ha dit aquest divendres la companyia aèria Belavia, propietat de l’Estat bielorús. Dijous a la nit, Turkish Airlines –que també estava a l’ull de l’huracà i opera la ruta entre Minsk i Istanbul– ja va anunciar el mateix. L’opció turca per arribar a Polònia s’ha tancat.

Una cosa que no significa, no obstant, que tot hagi acabat. Una gran part dels refugiats i migrants que s’acumulen en la línia entre Polònia i Bielorússia van arribar amb avió des de Turquia, però també provenen d’altres capitals i ciutats del Pròxim Orient, com Damasc, Bagdad, Erbil i Dubai. La crisi està lluny d’haver-se acabat.

«No som part del problema»

Notícies relacionades

«No som part del problema»Mentrestant, Turquia s’ha mostrat molesta per haver sigut acusada de col·laborar amb Rússia i Bielorússia en la creació d’aquesta nova ruta de migració internacional. «Rebutgem categòricament aquests esforços per representar Turquia, que no té res a veure amb l’afer, com a part del problema», va dir el ministre d’Afers Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu aquest dijous.

El president Erdogan va anar un pas més enllà. «Culpar Turquia per aquesta crisi és d’una ingratitud enorme. És Grècia la que condemna els refugiats a mort destruint els seus barcos al mar. I tenim proves i documents que ho mostren», va manifestar Erdogan després d’una trobada amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán.