En 10 anys

Els Emirats rehabiliten la Síria d’Al-Assad amb la primera visita oficial des de l’inici de la guerra

  • El ministre de Relacions Exteriors emiratí s’ha reunit amb el president sirià després d’haver recolzat els rebels a l’inici del conflicte civil

  • L’Administració Biden ha mostrat la seva preocupació davant el creixent nombre de països de la regió que estan trencant l’aïllament del dictador

Baixar al-Assad, durant l’entrevista a Damasc.

Baixar al-Assad, durant l’entrevista a Damasc. / {EFE} / SANA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els Emirats escenifiquen la rehabilitació de Bashar al-Assad en el panorama regional. El ministre de Relacions Exteriors dels Emirats Àrabs Units (EAU), el xeic Abdullah bin Zayed al-Nahyan, s’ha reunit aquest dimarts amb el dictador sirià per primera vegada des de l’inici de la guerra civil fa una dècada. «Estem preocupats pels informes d’aquesta reunió i el senyal que envia», ha criticat el portaveu del Departament d’Estat nord-americà, Ned Price. Malgrat l’oposició de l’Administració Biden, els emiratís continuen liderant l’alliberament d’Al-Assad de l’aïllament regional.

Deu anys de conflicte civil, milers de morts i milions de desplaçats no han detingut aquesta monarquia del Golf a l’hora de reprendre llaços amb Al-Assad. Lluny queden els dies en què els Emirats van donar el seu recolzament als rebels que van prendre les armes per enderrocar-lo. Durant la seva primera trobada amb el president sirià, el xeic Abdullah ha expressat «l’entusiasme dels EAU per la seguretat, l’estabilitat i la unitat de Síria», ha afirmat WAM, l’agència estatal de notícies emiratí.

També ha destacat el «recolzament dels Emirats a tots els esforços realitzats per posar fi a la crisi siriana, consolidar l’estabilitat al país i satisfer les aspiracions del germà poble sirià», ha informat WAM. Durant aquesta destacada reunió, Al-Assad i el xeic Abdullah han explorat «nous horitzons per a aquesta cooperació, especialment en sectors vitals per enfortir les aliances d’inversió en aquests sectors», han firmat en un comunicat.

Aliat dels EUA i Israel

«Instem els estats de la regió que considerin acuradament les atrocitats que aquest règim, que el mateix Bashar al-Assad ha perpetrat contra el poble sirià durant l’última dècada, així com els esforços en curs del règim per negar a gran part del país l’accés a l’ajuda humanitària i la seguretat», ha apuntat Price després de conèixer la notícia de la trobada del seu aliat. L’Administració Biden ha expressat repetides vegades la seva oposició a la normalització de relacions amb Síria que permetin rehabilitar Al-Assad, «que és un dictador brutal».

Malgrat la seva aliança amb els Estats Units –i ara, també, amb Israel–, els Emirats han liderat els esforços per trencar l’aïllament de Síria. Després de reobrir la seva ambaixada a Damasc fa tres anys, a principis del 2021 van demanar la readmissió del país a la Lliga Àrab. A l’inici de la guerra civil, el règim d’Al-Assad va ser expulsat d’aquesta organització. També el mes passat, el príncep hereu d’Abu Dhabi, el xeic Mohammed bin Zayed al-Nahyan, va parlar amb Al-Assad per telèfon.

Debilitar l’Iran

Notícies relacionades

Aquest acostament pot ser molt útil per als dos països. Síria, pel seu costat, està immersa en una greu crisi econòmica i s’enfronta a l’àrdua tasca de reconstrucció postbèl·lica. Una millor relació amb els països rics en petroli li podria reportar molts beneficis. En canvi, els Emirats compten amb un gran volum de població siriana que treballa allà i envien diners a la família a Síria. 

A més, la majoria dels països del Golf busquen millorar els seus llaços amb Damasc amb l’objectiu de debilitar l’Iran, fidel aliat d’Al-Assad. El recolzament de Teheran juntament amb el de Moscou va ajudar el president sirià a reconquistar territori als insurgents, ara confinats en una petita àrea al nord-oest del país. Durant els 10 anys de conflicte, el règim iranià ha enviat personal i material militar per impulsar la victòria del seu soci. Per tant, separar Al-Assad del seu lleial protector serà una àrdua tasca per als països del Golf, auspiciats per l’Aràbia Saudita.