Estratègia contra la Covid

Singapur penalitza els no vacunats

  • La ciutat-estat compta ja amb el 85% de la seva població vacunada, un llindar amb què n’hi hauria d’haver prou per a la immunitat de grup

Singapur penalitza els no vacunats

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Singapur cobrarà les factures hospitalàries a aquesta tossuda minoria que encara evita l’agulla, boicoteja la seva lluita contra la pandèmia i tensa les seves capacitats hospitalàries. La decisió parla del cansament d’un govern que continua sense domar el coronavirus dos anys després: va resumir al principi l’eficàcia asiàtica amb quarantenes quirúrgiques i rastrejos detectivescos, va pagar després la seva desatenció dels immigrants laborals als barracons, va recuperar el pas amb l’estratègia de tolerància zero i pateix ara un repunt després de jubilar-la. Li urgeix a la diminuta ciutat-estat recuperar el seu pols financer però els no vacunats retarden els seus plans d’obrir-se.  

El Ministeri de Salut ha comunicat que el tractament mèdic gratuït als malalts de coronavirus deixarà de cobrir els no vacunats. Parla dels «no vacunats per decisió pròpia», deixant de banda els menors de 12 anys i els alliberats per prescripció mèdica. Tampoc s’aplicarà la resolució als que hagin rebut ja una dosi si s’espavilen amb la segona.  

Singapur compta ja amb el 85% de la seva població vacunada, un llindar amb què n’hi hauria d’haver prou per a la immunitat de grup. Però aquest 15% restant «suposa la gran majoria dels que requereixen cures intensives i una contribució desproporcionada a l’estrès dels nostres recursos sanitaris», raona el Ministeri. On no van arribar les apel·lacions a la solidaritat grupal s’espera que arribin les amenaces a la butxaca perquè la sanitat a Singapur no és barata. El Govern cobria fins ara tots els nacionals, els estrangers amb residència permanent i els que tenen un visat de llarga durada.  

Repunt de casos

Les estadístiques presentades dues setmanes enrere van descobrir l’esquerda en la lluita contra el coronavirus. Els avis sense vacunar, tot just l’1,5% de la població, havien concentrat les dues terceres parts de morts i ingressos a l’uci els 28 dies previs. El risc dels singapuresos sense immunitzar de desenvolupar símptomes greus és sis vegades més alt; el de morir, dotze vegades més alt. Dos dies abans havia alertat el Govern que la seva xarxa hospitalària, una de les més sofisticades d’Àsia, estava a punt del col·lapse, amb l’ocupació del 90% dels llits d’aïllament i el 66% de les unitats de cura intensiva. Singapur arribava dues setmanes enrere als seus rècords diaris de contagis, gairebé 4.000, i de morts, 18, des de l’inici de la pandèmia.  

Notícies relacionades

Singapur evidencia el perill de relaxar les mesures contra el coronavirus. El primer ministre, Lee Hsien Loong, ja havia aclarit que la capital financera no podia prorrogar indefinidament els confinaments, fronteres tancades i altres restriccions associades a l’estratègia de tolerància zero. La ciutat-estat necessita el febril trànsit d’empresaris internacionals per sobreviure i va eximir recentment els passatgers de vuit països (Estats Units, Regne Unit i França, entre d’altres) de la quarantena si estaven vacunats.  

Però l’allau de contagis va obligar a finals d’octubre a aturar les polítiques aperturistes i recuperar les restriccions socials. La crisi arriba a Singapur quan ja la donava per conclosa, amb un dels percentatges de vacunació més alts del món i sense més deures pendents que convèncer els irreductibles que passin pel tràmit de la punxada.   

Temes:

Singapur Vacunes