Cimera de Roma

Macron i Johnson acorden baixar la tensió pel conflicte pesquer

  • Els líders aprofiten el G-20 per mantenir una reunió que no estava prevista

  • França retarda a dimarts la decisió sobre possibles represàlies contra el Regne Unit

Macron i Johnson acorden baixar la tensió pel conflicte pesquer

Reuters / Gugliemo Mangiapane

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

Després de la tempesta, la distensió. França i el Regne Unit van acordar diumenge iniciar un procés de «desescalada» del conflicte entorn de la disputa pesquera entre els dos països, segons fonts de la presidència francesa. Es temia la disputa per la possibilitat que pogués ser l’avantsala d’una guerra comercial entre Londres i la Unió Europea després del Brexit. 

Notícies relacionades

La informació es va conèixer després d’una reunió –no prevista– entre el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, al marge de la cimera del G-20 a Roma. En aquesta reunió, feta a porta tancada, els dos mandataris van abordar per primera vegada de manera presencial el conflicte després que aquesta setmana París anunciés «represàlies» pels retards en la concessió de les llicències per als pescadors gals que França reclama des de fa mesos.

Johnson i Macron van decidir treballar «en mesures pràctiques i operatives» en «els pròxims dies» per afavorir aquest procés de rebaixa de la tensió entre els dos països, explicaven des de l’Elisi. Les mesures seran adoptades «al més aviat possible» per evitar «un augment de la tensió», van afegir les fonts al precisar que el dimarts que ve es farà un balanç per decidir si París adoptarà o no represàlies contra Londres.