L’exgovernador de Nova York Cuomo, imputat amb una queixa penal per un delicte sexual

L’exgovernador de Nova York Cuomo, imputat amb una queixa penal per un delicte sexual

EDUARDO MUÑOZ / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Primer va ser la caiguda. Ara pot arribar l’enfonsament. Andrew Cuomo, l’exgovernador demòcrata de Nova York que es va veure forçat a dimitir aquest estiu sota les acusacions contrastades de conducta sexual inapropiada, ha sigut formalment imputat en un tribunal d’Albany, la capital de l’estat.

L’oficina del xèrif del comtat ha plantejat una queixa penal en què Cuomo, de 63 anys, s’enfronta a un càrrec d’un delicte menor per tocar per la força una antiga assistent. L’exgovernador, que en la pandèmia es va convertir en una espècie d’heroi nacional i que malgrat la dimissió ha continuat rebutjant les acusacions, serà citat per comparèixer davant el tribunal el 17 de novembre. Si fos condemnat podria enfrontar-se a una pena màxima d’un any de presó.

Els fets

En la queixa penal plantejada s’assegura que el 7 de desembre del 2020, a la mansió del governador a Albany, Cuomo «intencionadament i sense propòsit legítim va posar la mà sota la brusa de la víctima i a la seva zona íntima. Específicament, al pit esquerre, per tal de degradar-la i satisfer el seu desig sexual».

Aquesta és una de les acusacions que es detallaven en un informe que va presentar el 3 d’agost la fiscal general de l’estat, Laetitia James, després d’investigar les acusacions, un document on es parlava de conducta sexual inapropiada i assetjament del governador cap a 11 dones, incloent-ne nou que treballen o van treballar per a l’estat.

Tot i que el nom de la víctima que està redactat al document judicial presentat dijous quadra amb la denúncia que va fer Brittany Commisso, una de les antigues assistents de Cuomo, que va parlar amb els detectius d’Albany a finals d’agost i va explicar el seu cas en televisió sis dies després de la presentació de l’informe de James. Cuomo va dimitir el 9 d’agost.

Tant l’advocat de Commisso, de 33 anys, com el fiscal del districte del comtat han mostrat la seva sorpresa per la presentació dels càrrecs i el ‘Times Union’, un diari local d’Albany, va assegurar que la queixa penal s’havia interposat per part de la policia de forma prematura i sense coordinar-se amb la fiscalia.

La resposta

Notícies relacionades

En un comunicat enviat a ‘The New York Times’ l’advocada personal de Cuomo, Rita Glavin, va defensar que el seu client «mai va agredir ningú» i va acusar el xèrif, Craig Apple, de tenir motius «patentment impropis». «Això no és una actuació policial professional, és política», va dir.

Segons ‘The New York Post’ si Cuomo fos condemnat i un jutge considerés que representava un risc moderat o alt de reincidència podria ser obligat a registrar-se com un agressor sexual, però ‘The New York Times’ assegura que no entrarà en aquest registre perquè la víctima del presumpte tocament forçat no és menor de 18 anys.