Cop d’estat a l’Àfrica

L’Exèrcit tanca els aeroports i bloqueja les comunicacions i internet al Sudan

  • Diversos ambaixadors europeus visiten al seu domicili el primer ministre, Abdalla Hamdok, i reclamen la «plena restauració de la llibertat»

L’Exèrcit tanca els aeroports i bloqueja les comunicacions i internet al Sudan

AFP

1
Es llegeix en minuts

L’Executiu sudanès, cessat de les seves funcions a causa dels militars colpistes, va anunciar en un comunicat emès a última hora de dimecres que l’Exèrcit ha bloquejat tota mena de comunicacions i el trànsit internacional de persones. «Els líders colpistes han aïllat el Sudan internacionalment tancant els aeroports i els serveis de transport aeri, a més d’imposar un bloqueig d’informació al deshabilitar l’accés a les comunicacions i els serveis d’internet a tot el poble sudanès per ocultar els greus crims i violacions que han estat cometent constantment contra manifestants civils en totes les ciutats i llogarrets del Sudan», resa el document.

Davant d’aquest clima de crispació, diversos ambaixadors de la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i les Nacions Unides es van reunir dijous a la matinada amb Hamdok, que segueix sota arrest domiciliari, i van reclamar la «plena restauració de la llibertat». Així mateix, van apuntar que el màxim mandatari sudanès es troba «en bon estat de salut».

Els organismes internacionals ja comencen a intervenir en el conflicte, mostra d’això és la congelació de l’ajuda per part dels Estats Units i el Banc Mundial, mentre que la Unió Africana va suspendre la participació del Sudan en l’esmentada organització.

Set civils morts

El nombre de manifestants morts després de l’inici de les revoltes ja ha ascendit a set, segons va indicar a mitjans internacionals el cap de medicina legal, Hicham Faquiri. Va afegir que «diversos cossos van ser portats al dipòsit de cadàvers en els dies següents i presentaven senyals de violentes ferides realitzades amb objectes contundents», tot i que no va poder donar-ne una xifra.

Notícies relacionades

D’altra banda, el líder militar que encapçala el cop d’estat, el general Abdelfattah al-Burhan, va defensar dimarts l’aldarull declarant que les forces polítiques «volien monopolitzar» la transició, després de diverses setmanes de tensions i acusacions entre civils i militars, abans de prometre que l’Exèrcit «no interferirà» en la formació del nou Executiu.

No obstant, el Govern de Hamdok es manté ferm davant les amenaces dels militars i va posar èmfasi que «els líders colpistes no tenen cap altra opció que sucumbir davant la veu del poble, alliberar tots els presos polítics i entregar el poder immediatament».