Cimera europea

Merkel rebaixa la tensió amb Polònia per l’Estat de dret

  • La cancellera alemanya, Angela Merkel, adverteix en el que pot ser el seu últim Consell Europeu que una «allau» de denúncies davant el TJUE «no són la solució»

  • La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, demana als Vint-i-set que assumeixin la seva «responsabilitat» en defensa dels valors fonamentals

Merkel rebaixa la tensió amb Polònia per l’Estat de dret

YVES HERMAN / EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Estat de dret és una pedra angular de la Unió Europea, però una «allau de disputes legals davant el Tribunal de Justícia de la UE [TJUE] no és la solució». La cancelleria alemanya, Angela Merkel, ha enviat un missatge de calma en la que previsiblement serà la seva última cimera de caps d’Estat i de Govern de la UE si socialdemòcrates, ecologistes i liberals aconsegueixen formar governs en les pròximes setmanes. Determinada a evitar una bronca en el seu possible comiat i una escalada de la tensió amb Polònia després de la sentència del Tribunal Constitucional polonès, que qüestiona la primacia del dret europeu, la democristiana alemanya ha instat la resta de líders europeus a trobar «formes i mitjans» per recuperar la unitat entorn de l’Estat de dret.

Un problema que, segons Merkel, cal prendre’s «molt seriosament» i que no incumbeix només a Varsòvia, que ha de ser abordat en altres fòrums, com la Conferència sobre el futur d’Europa. Mentrestant, igual que altres dirigents europeus, ha apostat pel diàleg en to conciliador. «Polònia és un gran país de la UE que ha de liderar juntament amb altres el projecte d’integració europeu», ha indicat en la mateixa línia el president espanyol, Pedro Sánchez, remarcant la necessitat de trobar «una via constructiva de diàleg que tregui la UE i els Estats membres d’aquesta situació tan completa i difícil en la qual es troba».

Un diàleg al qual no tanca la porta el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, que, no obstant, ha tornat a insistir que Polònia no té cap problema amb l’Estat de dret, però que no poden acceptar la primacia del dret europeu en qüestions de competència nacional. «Algunes institucions de la UE s’estan apropiant del dret a decidir sobre qüestions en les quals no tenen dret. No podem acceptar que la Comissió o el Tribunal de Justícia decideixin sobre qüestions en les quals no tenen autoritat», ha avisat. 

Crear regles

Notícies relacionades

La reunió també ha posat de manifest que Varsòvia té un fidel aliat en la UE, el primer ministre hongarès Viktor Orbán, que ha qualificat Polònia com «el millor país d’Europa» i que ha titllat de «ridícul» parlar de sancions. «La primacia de la llei europea no és al Tractat. La UE té primacia en les qüestions en què té competències, la qüestió són les competències. Els polonesos tenen raó. La llei nacional té primacia en les qüestions en les quals no hem transferit el dret de crear regles», ha indicat. Davant aquestes veus, els líders d’alguns països del nord d’Europa, com Bèlgica i Holanda, han advocat per respondre amb «duresa» a Varsòvia. 

«Si volem tenir els avantatges d’un club cal respectar les regles. No podem formar part d’un club i que les regles no s’apliquin», ha recordat el primer ministre belga, Alexander de Croo. A tots ells, als Vint-i-set líders europeus, la presidenta de la Comissió Europea els ha fet una petició: que assumeixin la seva responsabilitat a l’hora de protegir els valors fonamentals de la UE.