Política d’ocupació

Israel construeix un nou assentament a Hebron per primera vegada en 20 anys

Els colons jueus estan aixecant 31 noves vivendes al centre de la disputada ciutat ocupada de Cisjordània

Israel construeix un nou assentament a Hebron per primera vegada en 20 anys

HAZEM BADER / AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Els colons prenen Hebron. A la disputada ciutat de Cisjordània, fa dues dècades que els colons jueus no construeixen noves llars. Ara, gràcies a una concessió firmada a l’octubre per l’anterior Govern, la població ocupant edificarà 31 noves vivendes a Ciutat Vella, al centre de la ciutat. «El preu moral i polític de tenir un assentament a Hebron és insuportable», ha denunciat l’organització Peace Now, que ha alertat de l’inici de la construcció. 

«El Govern està actuant com un govern d’annexió, no com un govern de canvi», ha apuntat l’oenagé israeliana en un comunicat. «Des de la dècada de 1980, cap Executiu s’ha atrevit a edificar un nou assentament al cor de la ciutat palestina més gran de Cisjordània, amb l’excepció d’un edifici construït sota els auspicis de la segona intifada el 2001», ha afirmat. Al seu torn, ha exigit al ministre de Defensa que n’aturi la construcció.

Més de 1.000 colons jueus viuen sota alta protecció militar israeliana al centre de la meridional ciutat dels territoris palestins ocupats. Hi habiten entre 200.000 palestins natius de l’urbs. Hebron és llar de la mesquita Ibrahim o la Tomba dels Patriarques, lloc sagrat per al judaisme i l’islam. Això l’ha convertit en un focus de tensió ja que hi habiten els colons més radicals que han dividit la ciutat i s’enfronten sovint a la població local. Hebron mostra el retrat més cruel de l’ocupació israeliana. 

Antic complex

Notícies relacionades

Un nou assentament «significa un augment de la violència, significa més restriccions per als palestins, significa un canvi en la identitat de la nostra ciutat que es convertirà en israeliana», ha lamentat l’activista palestí amb seu a Hebron Issa Amro a AFP. Peace Now ha mostrat com les tasques de construcció ja s’han iniciat, tot i que ha reconegut que encara es desconeix l’abast espacial que implica el nou assentament.

Segons l’oenagé, la colònia s’està construint en un «recinte que ha sigut ocupat per l’Exèrcit durant anys com a base militar». Es troba a l’antic complex de l’estació d’autobusos. La divisió d’Hebron després dels Acords d’Oslo el 1995 va provocar l’abandonament de moltes àrees palestines, essencials per al desenvolupament de la vida col·lectiva. Només hi transiten soldats israelians. Mentre a l’encara més disputada Jerusalem l’expansió colonial no s’atura, per primera vegada en dues dècades els palestins d’Hebron lamenten l’arribada de grues i camions.