Pandèmia a la Federació Russa

Putin torna a concedir «vacances pagades» als russos degut a l’auge de la Covid

La baixa taxa de vacunació i les xifres rècords de contagis i defuncions empenyen les autoritats russes a imposar nous confinaments

Putin torna a concedir «vacances pagades» als russos degut a l’auge de la Covid

DIMITAR DILKOFF / AFP

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

A Rússia, tornada a la casella de sortida a causa de l’explosió de contagis i defuncions per Covid-19. Aquest dimecres, un any i mig després que les autoritats russes imposessin el primer període de «vacances retribuïdes» per afrontar els embats inicials de la crisi sanitària, el president del país, Vladímir Putin, ha tornat a donar el seu vistiplau a una mesura idèntica, amb l’objectiu de frenar els inquietants números pandèmics del país, que dia rere dia baten nous rècords.

«Per descomptat, dono suport a la proposta de mantenir una setmana no laborable del 30 d’octubre al 7 de novembre», ha proclamat el líder del Kremlin. Durant aquest període de temps, els treballadors continuaran rebent els seus salaris, igual com va passar a l’inici de la pandèmia. La mesura s’aplicarà a tot el territori de la Federació Russa, tot i que és susceptible de ser ampliada en aquelles regions on l’evolució sanitària sigui més negativa. «La situació epidemiològica s’està desenvolupant de forma molt diferent a cada regió; a causa d’aquesta circumstància, els líders de les regions tenen el dret d’imposar mesures addicionals», ha puntualitzat el mandatari rus

Baixa vacunació

Notícies relacionades

Putin, a més, ha aprofitat l’ocasió per empènyer la ciutadania a vacunar-se: «Només hi ha dues maneres de superar aquesta pandèmia; emmalaltir o vacunar-se». El baix percentatge de població que ha rebut la pauta completa del tractament mèdic, que ni tan sols supera el 35%, «és perillós», ha conclòs el president.

Amb noves xifres rècords registrades en les últimes 24 hores –34.073 contagis i 1.028 morts– Rússia afronta de nou dies i setmanes difícils. L’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha anunciat un període, de quatre mesos de durada, durant el qual es restringirà per complet el moviment dels majors de 60 anys que no hagin rebut la injecció. A més, vol obligar tots els centres comercials de la ciutat, on els ciutadans solen passejar ara que comencen les inclemències de la tardor i hivern moscovita, a connectar-se a un sistema de reconeixement facial que permetrà identificar aquells que no portin la màscara posada.