Vistes de Nova York

El gratacel One Vanderbilt obre un observatori sensorial per recórrer Manhattan

  • El quart edifici més alt de Nova York obre un espai inquietant de miralls i vistes espectaculars de Manhattan

El gratacel One Vanderbilt obre un observatori sensorial per recórrer Manhattan

Reuters

2
Es llegeix en minuts

Levitar a 300 metres d’altura. Aquesta és l’experiència que proposa l’observatori del quart edifici més alt de Nova York, el One Vanderbilt, que a partir d’aquest dijous obre un espai inquietant de miralls i vistes espectaculars de Manhattan i els seus voltants, amb la sensació de trepitjar en l’aire.

No s’ha de tenir vertigen ni por del buit per caminar pelterra de miralls, que projecten la imatge del públic a l’infinit al sostre i les parets dels pisos 91, 92 i 93, a 324 metres per sobre de l’avinguda Madison, en una experiència que el creador, Kenzo Digital, ha denominat «Aire». L’experiència comença a l’ascensor, que s’eleva a més de 300 metres en 42 segons.

A l’entrar després en aquest món distorsionat i inquietant es perd el sentit de l’espai i sembles flotar en un lloc on l’únic sòlid i estable sembla que és a l’altre costat de les finestres de l’edifici: la bigarrada Manhattan aïllada pels seus rius i els barris veïns que es perden en l’horitzó. Es tracta d’una experiència «eufòrica i multisensorial» que desafia «la percepció de l’espai i capbussa el visitant en una fàbrica de siluetes i gratacels», assegura aquest artista, conegut per la seva col·laboració amb Beyoncé.

Vistes de somni

Des de l’observatori del One Vanderbilt, situat al carrer 42, es poden observar els detalls art deco dels emblemàtics veïns Empire State i el Chrysler i fins a albirar un dia clar fins a 100 quilòmetres al voltant.

Dissenyat per Kohn Pedersen Fox, l’edifici, situat al costat de la Gran Estació Central forma part d’un pla de renovació del centre de Manhattan. Amb 397 metres d’altura fins al sostre i 427 metres amb l’agulla que el corona, s’ha convertit en el quart més alt després del One World Trade Center, la Central Park Tower, i el 111 West 57th Street.

Notícies relacionades

«És el meu favorit», diu l’‘instagramer’ Rashi, una de les entusiastes visitants en una sessió per a la premsa dilluns a la nit, que s’ha vestit de llarg per fotografiar-se de totes les formes possibles. «És la millor manera de contemplar la bellesa de Nova York», que s’afegeix a l’«experiència única» que es viu a aquesta altura per l’efecte dels miralls. «Tot en un», assegura l’AFP. Nick Barat, un altre dels visitants, recorre a la filosofia: «Et fa pensar en la relació que tens amb la ciutat i un mateix».

«Crec que mai ho consideraria com un observatori: és una experiència i veure la ciutat des d’aquí no té res a veure amb altres maneres d’estar a aquesta altura». L’obertura d’aquest observatori cobra un significat especial després de la pandèmia de coronavirus, que va colpejar amb particular virulència la Gran Poma. «Poder experimentar això junts, portar de nou la gent de nou junta és com un microcosmos de la ciutat com un tot. No pertany a ningú, tots ho compartim», conclou.

Temes:

Nova York