Crisi sanitària global

La policia desallotja amb canons d’aigua la protesta contra el passaport Covid a Trieste

  • Els manifestants es mantenien al port de la localitat italiana des de divendres, retardant-ne l’activitat

La policia desallotja amb canons d’aigua la protesta contra el passaport Covid a Trieste

EFE / PAOLO GIOVANNINI

1
Es llegeix en minuts
EFE

La policia italiana ha desallotjat aquest dilluns amb càrregues, mangueres d’aigua i gasos lacrimògens els diversos centenars de manifestants que fa dies que protesten en una de les entrades del port de Trieste (nord-est), un dels més importants del país, per l’obligació de presentar el passaport Covid per poder anar a treballar.

Els manifestants, la majoria estibadors i personal del port però també molts representants antivacunes i opositors de l’obligació del passaport Covid, estan concentrats des de divendres passat, quan va entrar en vigor l’obligació del passaport sanitari a l’entrada número 4 del port de Trieste, on, tot i que no bloquegen l’activitat, sí que la retarden.

La concentració s’havia convertit en un símbol de la resistència contra l’obligatorietat del passaport i els manifestants no paraven de cridar «llibertat, llibertat», malgrat que se’ls havia ofert fins i tot proves anti-Covid gratuïtes per poder accedir a treballar.

Resistència dels manifestants

Durant el desallotjament, la policia ha intentat dialogar amb els estibadors, tot i que al final han utilitzat sobretot canons d’aigua per obligar els manifestants a alliberar el pas. També s’han produït algunes càrregues policials i els agents han hagut de llançar gasos lacrimògens per combatre la resistència dels manifestants.

Alguns han hagut de ser atesos perquè es trobaven malament per la tensió i d’altres han sigut arrestats.

Els sindicats majoritaris CGIL, CISL i UIL van emetre un comunicat en el qual demanaven «alliberar» el port, ja que «les legítimes manifestacions de dissidència» s’han de garantir, «però no poden impedir que un port i una ciutat continuïn generant ingressos i perspectives de futur», van explicar.

«No empitjorin aquesta situació perquè, tot i que respectem totes les idees, demanem que la majoria no sigui l’ostatge d’una minoria», van afegir.

Notícies relacionades

Finalment, la policia van aconseguir desallotjar l’entrada al port, però es van viure escenes de guerrilla urbana a l’aparcament exterior entre els agents i alguns manifestants que es resistien a abandonar la zona.

Les manifestacions contra l’obligació del passaport sanitari han continuat a tot Itàlia aquests dies i també s’han viscut moments de tensió a Milà aquest dissabte, on hi ha hagut càrregues policials contra els manifestants.