Deteriorament de la seguretat al país

Segrestats 17 missioners nord-americans i els seus familiars a Haití

  • El nombre de raptes ha augmentat considerablement al país durant els últims mesos

Segrestats 17 missioners nord-americans i els seus familiars a Haití
1
Es llegeix en minuts

Almenys 17 missioners cristians nord-americans i les seves famílies han sigut segrestats per una banda criminal aquest dissabte a Haití, segons ha avançat el diari nord-americà ‘The New York Times’ citant funcionaris de seguretat haitians. El segrest es va produir quan el grup, en què hi ha dones i nens, abandonava un orfenat a Port-au-Prince rumb a l’aeroport.

Segons el rotatiu novaiorquès, els segrestadors pertanyen a una banda criminal i van assaltar l’autobús on viatjaven els missioners. Malgrat el deteriorament de la situació de seguretat a Haití, el segrest d’un grup tan gran de nord-americans ha sorprès les autoritats locals, assegura el rotatiu.

Els segrestos s’han tornat habituals a Haití des d’inicis del 2020, es produeixen de forma indiscriminada i afecten persones de qualsevol índole social, ja que s’han convertit en una font de finançament de les bandes armades que controlen nombroses barriades de Port-au-Prince i altres zones del país.

Segons va denunciar aquest mes el Centre d’Anàlisi d’Investigació en Drets Humans (CARDH), Haití ha registrat un augment «exponencial» dels segrestos en els últims dos mesos, amb 117 al setembre, xifra que suposa un 60% més que a l’agost.

Des del començament de l’any, s’han notificat628 segrestos al país, entre ells 29 estrangers de tres nacionalitats, tot i que el CARDH indica que aquesta xifra augmentarà a mesura que altres països facilitin dades sobre els seus ciutadans.

Les bandes van concedir una breu treva en els segrestos de dues setmanes entre l’assassinat del president Jovenel Moise, perpetrat el 7 de juliol, i el seu enterrament, portat a terme el dia 23 del mateix mes, però després van reactivar la seva activitat, segons un informe de l’oficina de l’ONU a Haití remès al Consell de Seguretat el 27 de setembre.

Notícies relacionades

Els enfrontaments entre les bandes pel control de territoris van causar el desplaçament de prop de 19.000 persones a Port-au-Prince a principis de juny, i van ocasionar talls de carreteres i dificultats en el subministrament de béns a algunes regions del país.

A l’agost, les autoritats van haver de negociar una nova treva amb les bandes per permetre el pas dels combois humanitaris destinats a atendre les zones afectades pel devastador terratrèmolque va causar una gran destrucció al sud del país, on hi ha almenys 690.000 damnificats. 

Temes:

Segrestos Haití