El detingut per l’assassinat d’un diputat britànic havia seguit un programa de desradicalització

  • Fill d’un exassessor d’un primer ministre somali, la policia creu que el sospitós, de nacionalitat britànica, es «va autoradicalitzar»

El detingut per l’assassinat d’un diputat britànic havia seguit un programa de desradicalització
2
Es llegeix en minuts

El sospitós de l’assassinat del parlamentari britànic David Amess, un acte descrit com a terrorista per la policia, havia sigut remès al programa nacional antiradicalització, però no el va seguir durant gaire temps, segons els mitjans britànics. Els investigadors tenen fins divendres per interrogar el jove de 25 anys després de detenir-lo en virtut de la llei de terrorisme, que els permet estendre’n la detenció.

El jove, Ali Harbi Ali, arrestat divendres va ser derivat fa diversos anys al programa Prevent, un dispositiu per a persones en risc de radicalització i basat en el voluntariat, segons la BBC. No hauria sigut gaire diligent i mai ha sigut considerat oficialment un «tema d’interès» per a l’agència de seguretat nacional, va dir aquest mitjà.

Els primers elements de la investigació revelen «una motivació potencial lligada a l’extremisme islamista», segons la policia, que va assegurar que havia realitzat violació de domicili a tres llars de Londres. L’arrestat és ciutadà britànic d’origen somali, segons la BBC, fill d’un exassessor del primer ministre del seu país.

La policia ha instal·lat el seu teatre d’operacions al barri de Kentish Town, al districte de londinenc del nord de Camden, just davant la casa del presumpte homicida. «La policia és allà des de divendres», va dir un veí entrevistat per AFP. «Coneixem la família, són gent encantadora», va dir, i va afegir que «tenen tres fills».

Acte amb electors

El diputat conservador David Amess, de 69 anys, pare de cinc fills, estava rebent els seus electors en una església metodista a Leigh-on-Sea, a unes 37 milles a l’est de Londres, quan va ser apunyalat fins a la mort poc després del migdia de divendres.

Notícies relacionades

La policia i els serveis de seguretat creuen que l’agressor va actuar sol i es «va autoradicalitzar», segons el ‘The Sunday Times’. Sembla que s’hauria pogut inspirar a través d’Al-Shabab, islamistes vinculats a Al-Qaeda a Somàlia. El pare d’Ali Harbi Ali, Harbi Ali Kullane, exassessor del primer ministre somali, va confirmar al ‘The Sunday Times’ que el seu fill estava detingut i va dir que estava «traumatitzat».

John Lamb, un assessor conservador local, va dir als mitjans de comunicació britànics que el jove va esperar pacientment el seu torn abans d’abalançar-se sobre el parlamentari i apunyalar-lo repetidament davant dos assistents del parlament. Havia concertat una cita amb una setmana d’antelació, segons el Daily Mail.