Més de 50.000

Milers de persones protesten a Roma per l’atac feixista al sindicat CGIL

Milers de persones protesten a Roma per l’atac feixista al sindicat CGIL

EFE / RICCARDO ANTIMIANI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Milers de persones han participat aquest dissabte en una manifestació a Roma en repulsa per l’atac de la setmana passada liderat pel grup neofeixista Força Nova contra la seu del sindicat més gran d’Itàlia, la Confederació General Italiana del Treball (CGIL). «Nosaltres vam acabar de parlar amb els feixistes el 25 d’abril de 1945», deia una gran pancarta al centre de la marxa, que ha començat a les 12.30 des la Piazza dell’Esquilino cap a San Giovanni. L’esmentat dia és la data de l’execució del dictador feixista italià Benito Mussolini, afusellat per partisans quan s’escapava a Suïssa.

Al capdavant de la manifestació hi ha hagut el secretari general del sindicat, Maurizio Landini. «L’atac al sindicat, a la CGIL, és un atac a la dignitat de tot el país. Som aquí per defensar i estendre la democràcia al nostre país i a Europa», ha declarat el dirigent sindical sota el lema de la marxa: ‘Mai més feixismes’. S’espera la presència de més de 50.000 persones provinents també d’altres regions d’Itàlia en una protesta que ha sigut convocada per la CGIL i els altres sindicats majoritaris del país, la CISL i la UIL.

Tots els presents hi acudiran sota supervisió policial i sempre en possessió del ‘passi verd’, on se certifica que estiguin totalment vacunats, que s’han recuperat recentment de la infecció o que han donat negatiu en un test en les 48 hores anteriors. Les protestes de la setmana passada contra el certificat van ser el principi de l’assalt a la seu de la CGIL. Segons imatges recollides per ‘La Repubblica’, el líder del partit Força Nova, Roberto Fiore, i el capitost de la seva secció romana, Giuliano Castellino, es van separar de la marxa principal per atacar la seu. Tots dos van ser detinguts després, junt amb una altra desena de persones

Notícies relacionades

Després d’un recorregut pel centre de Roma, la manifestació, en què també s’espera la presència d’alguns dels principals líders polítics, acabarà amb un acte a la plaça de San Giovanni davant milers de membres d’associacions, moviments i partits arribats de tot el país en 800 autobusos contractats especialment, així com en 10 trens especials i alguns vols procedents de les illes.

El secretari general del Partit Democràtic (PD), Enrico Letta, i el líder de l’M5S, Giuseppe Conte, hi han anunciat la seva presència, mentre que els dirigents de la ultradreta, com Matteo Salvini (la Lliga) i Giorgia Meloni (Germans d’Itàlia), han criticat que tingui lloc en la jornada de reflexió de la segona volta de les eleccions municipals, que se celebraran demà i dilluns a Roma i altres localitats italianes. Els atacs de la setmana passada van suscitar la indignació al país i han provocat que el Parlament estudiï a partir de la setmana vinent diverses mocions que demanen la il·legalització dels moviments neofeixistes.