Per ordre de la jutge

Presó preventiva en un centre mèdic per a l’autor de l’atac amb arc a Noruega

  • Espen Andersen Bråthen es mantindrà detingut durant quatre setmanes en aïllament total

  • Les autoritats consideren que es podria tractar d’un atac terrorista, però no descarten que el sospitós tingui problemes mentals

Presó preventiva en un centre mèdic per a l’autor de l’atac amb arc a Noruega

YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

L’home sospitós d’haver matat cinc civils a punta d’arc i fletxes a la ciutat noruega de Kongsberg ha passat a presó preventiva en un centre mèdic, segons ha decidit aquest divendres la jutge Ann Mikalsen. Espen Andersen Bråthen es mantindrà detingut durant quatre setmanes en aïllament total.

Hi ha dubtes sobre la seva situació psiquiàtrica i, per tant, de la responsabilitat penal, d’aquest danès de 37 anys, sospitós de radicalització islamista, que va reconèixer haver matat cinc persones i haver-ne ferit tres més dimecres.

«Va ser confiat als serveis mèdics dijous a la nit després d’una avaluació del seu estat de salut», va declarar la fiscal a càrrec del cas, Ann Iren Svane Mathiassen.

Dijous, Bråthen va començar a ser objecte d’una avaluació psiquiàtrica les conclusions de la qual trigaran mesos. «Això indica que no tot està al lloc que correspon» al seu cap, va dir el seu advocat, Fredrik Neumann, al diari ‘VG’. «Una avaluació judicial completa aclarirà la situació», va afegir.

Si bé les autoritats consideren que els atacs porten la marca d’un «acte terrorista», no descarten la possibilitat que el sospitós tingui problemes mentals.

«No hi ha dubte que l’acte per si mateix presenta indicis que suggereixen que pot ser un acte terrorista, però ara és important que la investigació avanci i que s’aclareixi el mòbil del sospitós», va dir dijous el cap dels serveis de seguretat noruecs, Hans Sverre Sjøvold.

Vigilat per la llei

Bråthen, ciutadà danès de 37 anys, que ja havia confessat la seva conversió a l’islam i estava monitoritzat pels serveis de seguretat noruecs des de fa uns anys, va confessar durant l’interrogatori haver comès l’atac, armat amb un arc i fletxes.

Notícies relacionades

«Ens va dir per què ho va fer, però no podem dir res al públic sobre els seus motius en aquest moment», va dir la fiscal a l’AFP dijous.

Segons va indicar l’oficial de policia Ole Bredrup Saeverud, «hi va haver temors relacionats amb una radicalització de l’individu que van portar les autoritats a vigilar-ho», precisant que aquestes sospites es remunten al 2020 i abans.