Catàstrofe climàtica

La tempesta tropical ‘Kompasu’ deixa almenys 30 morts a les Filipines

  • 14 persones estan desaparegudes després del pas de la tempesta, que ja està fora de territori filipí

La tempesta tropical ‘Kompasu’ deixa almenys 30 morts a les Filipines

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys 30 persones han mort a les Filipines i 14 continuen desaparegudes arran del pas d’una forta tempesta tropical pel nord de l’arxipèlag, ha informat aquest dijous l’agència per al control de catàstrofes. La tempesta tropical ‘Kompasu’, batejada a les Filipines com a ‘Maring’, va creuar dilluns a la nit la punta septentrional de l’illa de Luzon i es troba ja fora del territori filipí, a l’oest de la província xinesa de Hainan i en direcció al nord del Vietnam.

La regió d’Ilocos Sud és on s’ha registrat un major nombre de defuncions (14), seguida per Benguet (9) i Palawan (4). La majoria de víctimes mortals van morir al quedar atrapades per corriments de terra o van ser arrossegades pels sobtats aiguats, ha recollit avui l’informe del Consell Nacional per a la Gestió i Reducció del Riesgo de Desastres.

Notícies relacionades

Gairebé 200.000 persones han sigut afectades pel temporal, i prop de 15.000 d’aquestes encara no han pogut tornar a casa seva, segons les últimes xifres oficials. Unes 325 cases han resultat danyades, mentre 212 trams de carretera i 31 ponts han patit destrosses, amb apagades i talls de llum registrats en 110 poblacions. Les autoritats valoren els danys en infraestructures i el sector primari en més de 1.150 milions de pesos filipins (20 milions de dòlars o 18 milions d’euros).

Una mitjana de 20 tifons ataquen Filipines cada any i el més destructiu va ser el supertifó ‘Haiyan’ –el més gran que ha tocat terra conegut–, que el novembre del 2013 va colpejar les illes de Samar i Leyte, i va matar unes 7.000 persones i va deixar 200.000 famílies sense llar. Filipines és un dels països més vulnerables al canvi climàtic a causa dels desastres naturals i, a més, s’assenta sobre l’anomenat Cinturó de Foc del Pacífic, una zona que acumula al voltant del 90% de l’activitat sísmica i volcànica del planeta.

Temes:

Filipines