Resolució històrica

La Justícia peruana reconeix com a família una parella de dones

  • Un jutjat de Lima ordena al Registre permetre els cognoms de les dues mares al DNI del seu fill

La Justícia peruana reconeix com a família una parella de dones

CARLOS GARCIA GRANTHON / PRENSA ZUMA / CONTACTO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Justícia del Perú ha reconegut una família formada per dues dones en una resolució històrica a l’ordenar el Registre Nacional d’Identificació i Estat Civil (Reniec) que permeti els cognoms de totes dues al DNI del seu fill. El Segon Jutjat Constitucional del Tribunal Superior de Justícia de Lima ha emès l’ordre després d’anys de lluita de les dues dones peruanes, Darling Delfín i Jenny Trujillo, que van contraure matrimoni a Mèxic, on també va néixer el menor. El Reniec es negava a inscriure totes dues com a progenitores, però ara, després de la decisió del jutge Jonathan Valencia, haurà d’incloure en el document els dos cognoms materns.

Notícies relacionades

València ha defensat la seva decisió apel·lant al Registre a tenir en compte l’interès del nen en el moment d’emetre actes administratius en què se’ls pugui generar indefensió i perjudici, segons informa el diari peruà ‘La República’. «La decisió de no inscriure les dues mares respon a una interpretació que deixa el nen en la situació de més vulnerabilitat», ha argumentat també el jutge en la seva sentència, mentre ha demanat actuar d’acord a les lleis nacionals i supranacionals en matèria de Drets Humans ratificades pel país andí.

La sentència ha tingut en compte que la identitat de les dones ha sigut reconeguda prèviament per la Superintendència Nacional de Migracions i suposa una decisió històrica aconseguida després de quatre anys de lluita amb el suport d’organitzacions i una campanya a les xarxes denominada ‘Tinc dues mares’. Ara, el Reniec ha d’acceptar l’ordre, si bé encara hi ha la possibilitat que l’apel·li, cas en què la família acudiria al Tribunal Americà de Drets Humans (CIDH).