Fòrum a Suècia

Líders europeus i supervivents de l’Holocaust alerten contra l’auge de l’antisemitisme

Líders europeus i supervivents de l’Holocaust alerten contra l’auge de l’antisemitisme
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diversos líders europeus, experts i supervivents van alertar aquest dimecres a Malmoe (sud de Suècia) contra l’auge de l’antisemitisme al Fòrum internacional sobre la Memòria de l’Holocaust. «Hem d’actuar, reaccionar, ara», va assenyalar el president del Consell Europeu, Charles Michel, que va ressaltar que la pandèmia de la Covid-19 ha contribuït a expandir les teories de la conspiració i antisemites.

El primer ministre suec i amfitrió del fòrum, Stefan Löfven, va denunciar que l’antisemitisme és present «en tota la societat», i el president israelià, Isaac Herzog, que va intervenir per videoconferència, va comparar aquest fenomen amb un «virus».

A la conferència, a la que acudeixen representants de la Unió Europea i de mig centenar de països –entre els quals, el ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares–, es discuteixen temes com la memòria de l’Holocaust, la lluita contra l’antisemitisme i la seva presència a les xarxes socials.

Assumir la responsabilitat

«Aquestes plataformes han d’assumir la seva responsabilitat, a les xarxes socials hi ha atacs contra els jueus. No poden dir que són neutrals, són part de l’escena», va dir en la seva entrada al fòrum el ministre israelià per a Relacions amb la diàspora, Nachman Shai.

Notícies relacionades

Segons una anàlisi publicada aquest mateix dimecres per l’associació britànica Hope Not Hate, l’alemanya Amadeu Antonio i la sueca Expo Foundation, s’estan utilitzant plataformes com Instagram i TikTok per propagar continguts antisemites entre els seus usuaris, majoritàriament joves. En la primera, es troben «milions» de ‘hashtags’ vinculats amb l’antisemitisme, i en la segona tres etiquetes vinculades a l’odi contra els jueus van ser vistes més de 25 milions de vegades en sis mesos.

El Fòrum internacional sobre la Memòria de l’Holocaust havia d’haver-se celebrat el 2020, coincidint amb els 75 anys del final de la II Guerra Mundial, però va haver de ser ajornat per la pandèmia.