Requerirà vacunació

Els EUA obriran les seves fronteres terrestres amb Mèxic i el Canadà al novembre

La data coincidirà amb la fi de les restriccions d’entrada des de la UE, el Regne Unit, el Brasil i la Xina

Els EUA obriran les seves fronteres terrestres amb Mèxic i el Canadà al novembre

AFP / GUILLERMO ARIAS

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern dels Estats Units obrirà les seves fronteres terrestres amb Mèxic i el Canadà en una data de novembre encara per confirmar i requerirà als viatgers que vulguin entrar-hi una prova de vacunació amb pauta completa, va anunciar aquest dimarts la Casa Blanca.

La data coincidirà amb la que els Estats Units requereixin la prova de vacunació per a viatgers internacionals que arribin per via aèria i aixequi les restriccions d’entrada des de la Unió Europea (UE), el Regne Unit, el Brasil i la Xina, una mesura anunciada ja al setembre.

A més, el Departament de Seguretat Nacional (DHS) va anunciar que les mesures també s’aplicaran a les entrades marítimes amb ferri.

Les fronteres terrestres amb Mèxic i el Canadà estan tancades des del març del 2020, coincidint amb l’esclat de la pandèmia i encara amb Donald Trump de president.

Dues fases

El pla per obrir aquestes fronteres terrestres consistirà en dues fases. La primera entrarà en vigor al novembre i requerirà la prova de vacunació per als viatges considerats «no essencials», com el turisme o les visites.

La segona serà el gener del 2022, en la qual la prova de vacunació serà obligatòria per a tots els viatgers.

«Aquest enfocament per fases proporcionarà prou temps perquè els viatgers essencials, com camioners i d’altres, es vacunin, permetent una transició fluida a aquest nou sistema», va assegurar en una trucada amb periodistes un alt funcionari de la Casa Blanca.

Aquest sistema funcionarà als ports legals d’entrada, per la qual cosa «qualsevol estranger que miri d’ingressar als Estats Units de manera irregular [...] estarà subjecte a les restriccions frontereres, inclosa l’expulsió», va emfatitzar un altre funcionari.

Estudi del tipus de vacunes

La Casa Blanca i els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès) encara treballen per determinar quina documentació es requerirà per demostrar l’estat de vacunació.

Els funcionaris, d’altra banda, van explicar que, tot i que encara no s’ha pres una decisió definitiva, el més probable és que totes les vacunes autoritzades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) siguin acceptades per a l’ingrés, malgrat que no estiguin aprovades als EUA, com és el cas d’AstraZeneca.

Els CDC ja han anunciat que aquest serà el cas per a les arribades aèries.

Notícies relacionades

També s’està estudiant encara si s’acceptaran persones que hagin rebut dos tipus de vacunes diferents per a la seva pauta completa, una pràctica que s’ha utilitzat per exemple al Canadà.

Els agents fronterers seran els encarregats de verificar la documentació en el moment de l’ingrés als Estats Units.