Transició ecològica i industrial

Macron promet 30.000 milions d’euros per construir la França del futur

  • El jove dirigent anuncia un pla d’inversions per impulsar l’hidrogen verd, els vehicles elèctrics o la fabricació d’avions no contaminants

  • La mesura genera dubtes pel seu caràcter variat i per la quantitat insuficient de diners públics invertits

zentauroepp40982704 france s president emmanuel macron addresses a press confere171118202559

zentauroepp40982704 france s president emmanuel macron addresses a press confere171118202559 / LUDOVIC MARIN

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

«Per fer emergir les empreses del futur». El president francès, Emmanuel Macron, va presentar aquest dimarts un pla d’inversions, batejat «França 2030», per aconseguir que el seu país sigui punter en diversos sectors estratègics al món de demà. L’executiu centrista invertirà 30.000 milions d’euros en els pròxims cinc anys per promoure el sector de l’hidrogen verd, els vehicles elèctrics o la fabricació del primer avió poc contaminant, entre altres objectius variats.

El jove dirigent es va presentar el 2017 com el gran apòstol de la «start-up nation». Cinc anys després, la seva proposta ha evolucionat. Ara aposta per unir la innovació empresarial a la reindustrialització i la recuperació de sobirania francesa i europea. «França va pensar durant molt temps que podia desindustrialitzar-se i alhora continuar sent una gran nació de la innovació i la producció. Crec que això és fals», va dir Macron sobre un país en què el sector secundari només representa el 12,5% del PIB, mentre que a Alemanya és el 22%. La pandèmia «ens va fer tocar amb els dits la nostra vulnerabilitat» i «la nostra dependència de l’estranger», va reconèixer el president en un llarg discurs al Palau de l’Elisi.

«Produir millor, viure millor i entendre millor el món». Són els tres pilars, segons Macron, del seu pla, presentat davant un públic format per estudiants i empresaris. Per «produir millor», va defensar la necessitat d’accelerar la transició energètica. Curiosament, no obstant, el seu pla dona un pes més aviat secundari a les renovables, només hi destina 500 milions. En canvi, aposta de manera decidida per dos tipus d’energia: la nuclear i la d’hidrogen verd.

Notícies relacionades

El govern invertirà 1.000 milions per desenvolupar reactors nuclears de petites dimensions, «amb una millor gestió dels seus residus». I perquè «França sigui líder de l’hidrogen verd», destinarà 2.000 milions per impulsar dues macrofàbriques d’electrolitzadors, l’aparell que permet produir hidrogen a partir de l’aigua.

«Sectors en els quals podem ser líders»

«Sectors en els quals podem ser líders»«Com a francès i com a europeu, hi ha alguns sectors en els quals clarament podem ser líders», va assegurar el dirigent centrista. Va citar, per exemple, el cotxe elèctric i va establir com a objectiu la fabricació de dos milions de vehicles elèctrics i híbrids a França el 2030. També va convidar a somiar amb la creació al seu país del primer avió poc contaminant en la pròxima dècada. Com realitats més tangibles, va anunciar la inversió de 6.000 milions per repatriar a França la producció de xips i semiconductors, en un moment d’escassetat d’aquests productes. O de 2.000 milions per promoure una agricultura verda i de qualitat. «Us he parlat d’un somni realitzable, ja que ens donem els mitjans per fer-ho», va destacar Macron. Tot i que a primera vista 30.000 milions resulten una quantitat considerable, aquesta pot quedar curta davant la varietat d’objectius. El pla de futur de Macron fins i tot té una part destinada a la innovació cultural i una altra sobre l’exploració de l’espai i del fons marí. Aquesta mesura resulta la continuació del pla de reconstrucció econòmica, anunciat l’any passat i dotat amb 100.000 milions. De fet, la seva presentació va tenir un evident caràcter electoralista. Quan falten sis mesos per a les incertes presidencials del 2022, Macron va demostrar la seva habilitat retòrica per fer somiar amb el futur. Però potser li va faltar concreció per focalitzar-se en uns objectius menys variats.