Heroi de guerra

Joe Biden lamenta la mort de Ray Odierno, excap militar dels EUA a l’Iraq

Va estar al comandament quan les forces nord-americanes van capturar Sadam

Joe Biden lamenta la mort de Ray Odierno, excap militar dels EUA a l’Iraq
2
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Joe Biden, va lamentar aquest dissabte la mort del general en retir Raymond Odierno, un dels més reconeguts comandants de les tropes nord-americanes a l’Iraq, a qui va qualificar d’heroi.

«Avui és un dia trist per a la nostra nació. Hem perdut un heroi de gran integritat i honor», van dir Biden i la seva dona, Jill Biden, en un comunicat difós per la Casa Blanca.

Odierno va morir divendres als 67 anys a conseqüència d’un càncer, segons una declaració de la seva família difosa pel portaveu de l’Exèrcit, el tinent coronel Terence M. Kelly.

La família d’Odierno no va compartir més detalls i va indicar que la informació sobre el sepeli i l’enterrament «no estan disponibles».

Nascut a Rockaway (Nova Jersey), Odierno va arribar a ser un general de quatre estrelles de l’Exèrcit nord-americà i se’n va retirar el 2015.

Va ser comandant en cap de les forces dels Estats Units a l’Iraq entre 2018 i 2010, càrrec que va assumir després de ser el número dos del comandament militar en aquest país i de liderar allà la IV Divisió d’Infanteria durant la invasió nord-americana el març de 2003.

Odierno, de complexió forta i cap rasurat, estava al comandament quan els cossos especials de la IV Divisió van capturar l’exdictador iraquià Saddam Hussein a finals de 2003.

Biden i la seva dona van destacar que en les seves «gairebé quatre dècades de servei» va ajudar que l’Exèrcit dels Estats Units «es convertís en la força de combat moderna que és avui» –un Exèrcit, en paraules d’Odierno, que és «admirat i profundament respectat pels nostres aliats» i «temut pels nostres adversaris»–.

A més de servir a Alemanya, Albània, Kuwait i l’Iraq, Odierno va ser al capdavant del Comandament de Forces Conjuntes entre octubre de 2010 i agost de 2011 i posteriorment es va convertir, el setembre de 2011, en cap d’Estat Major de l’Exèrcit.

Notícies relacionades

La parella presidencial es va declarar eternament agraïda per les paraules d’Odierno durant el funeral de Beau Biden, el fill de Biden que va morir el 2015 d’un tumor cerebral, a qui va concedir de forma pòstuma un guardó militar, la Legió del Mèrit, per la seva carrera uniformada i el seu servei a l’Iraq.

A Odierno li sobreviuen la seva dona, Linda, els seus tres fills –un d’ells també militar, supervivent d’un atac amb granada a l’Iraq que li va causar l’amputació d’un braç– i quatre nets.