Reconciliació de les Corees

Corea del Nord reestablirà aquest dilluns la comunicació oficial amb Corea del Sud

Les proves de míssils de Corea del Sud i els Estats Units han augmentat la tensió a la península

Corea del Nord reestablirà aquest dilluns la comunicació oficial amb Corea del Sud
1
Es llegeix en minuts

El líder nord-coreà, Kim Jong Un, ha anunciat el restabliment de la comunicació oficial amb les autoritats sud-coreanes a partir de les 9.00 hores de dilluns (2.00 hores a l’Espanya peninsular).

«Les organitzacions pertinents han acordat restablir totes les línies de comunicació intercoreanes des de les 9.00 hores del 4 d’octubre», segons ha informat l’agència de notícies oficial nord-coreana, KCNA, citada al seu torn per l’agència sud-coreana Yonhap.

«Les autoritats sud-coreanes han de comprendre el significat del restabliment de la línia de comunicació intercoreana», ha assenyalat l’organisme oficial nord-coreà.

Les tensions han augmentat recentment a la península a causa de les proves de míssils de Corea del Sud i els Estats Units, així com de les mateixes manifestacions per part de Pyongyang. Davant d’això, Seül ha insistit reiteradament a reprendre les converses a la recerca d’estabilitat.

El 2018 es va produir un desglaç en les relacions entre Seül i Pyongyang, amb converses directes incloses, tot i que els avenços es van estancar sobtadament. Els Estats Units, sota el mandat de Joe Biden, han assegurat que estan disposats a reunir-se amb funcionaris nord-coreans «en qualsevol moment i lloc».

Notícies relacionades

La notícia es produeix després que el president sud-coreà, Moon Jae-in, fes una crida a declarar el final de la guerra de Corea. Aquesta proposta va ser rebutjada per les autoritats nord-coreanes, que van apuntar que fer aquest pas seria «una cosa prematura» i que existia una falta de garanties que això conduís a la «retirada de la política hostil dels Estats Units cap a Pyongyang».

«No hi ha cap garantia que la mera declaració de l’acabament de la guerra conduiria a la retirada de les polítiques hostils cap a Corea del Nord en la situació actual a la península, que s’acosta, a poc a poc, a una situació delicada», va advertir el viceministre d’Afers Exteriors de Corea del Nord, Ri Thae Song.