reunió bilateral

Turquia es distancia de l’OTAN i es disposa a comprar noves armes a Rússia

Erdogan destaca la importància de «continuar estrenyent llaços» amb el Kremlin durant la seva reunió amb Putin a Sotxi

Turquia es distancia de l’OTAN i es disposa a comprar noves armes a Rússia

MUSTAFA KAMACI / AFP

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Vladímir Putin ha posat fi aquest dimecres al seu autoimposat aïllament per raons sanitàries rebent a Sotxi, a la vora del mar Negre, el seu homòleg de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. I entre els punts més destacats de l’agenda de la reunió, es trobava un tema que de segur irritarà ben aviat els socis d’Ankara a l’OTAN: noves adquisicions de material bèl·lic de Rússia destinades a l’Exèrcit turc, una decisió que ja en el passat va suposar la imposició de sancions dels EUA contra la indústria de defensa turca.

Durant la trobada prèvia amb la premsa, Erdogan s’ha referit a la controvertida adquisició de bateries de míssils antiaeris S-400 fa quatre anys i ha ofert una resposta inequívoca sobre la intenció del seu país de continuar proveint-se d’armes fabricades per Rússia, el principal rival de l’OTAN, l’aliança militar a la qual en teoria encara pertany el seu país: «No és possible renunciar als passos que vam fer (la compra de bateries). Jo especialment crec això: és d’una gran importància per nosaltres continuar estrenyent els llaços entre Turquia i Rússia cada dia».

Contractes acabats

Les paraules pronunciades pel líder turc al balneari rus no constitueixen més que la confirmació del que va dir ell mateix fa uns dies en una entrevista amb la cadena CBS: «En el futur ningú podrà interferir en quins sistemes de defensa adquirim, de quin país i a quin nivell». Durant l’estiu, a més, els mitjans russos, citant fonts de Rosborenexport, el conglomerat que gestiona les exportacions russes de material bèl·lic, han donat per acabat el nou contracte.

Notícies relacionades

La primera entrega de míssils S-400 ja li va valer a Turquia ser apartada pels EUA del programa multinacional per construir l’avió de combat F-35. Washington ja ha dit per activa i per passiva que una segona venda suscitaria noves sancions.

Més enllà de la polèmica bèl·lica, els dos mandataris han abordat, durant les seves discussions, la situació a Síria. Segons fonts turques, Erdogan ha exigit al seu homòleg rus la necessitat de mantenir l’alto el foc al nord del país, després de diversos dies d’intensos bombardejos de l’aviació russa, aliada del règim de Bashar al-Assad a les franges de territori sirià on les forces turques es troben desplegades.