Trets al cap

Tirotegen un periodista a Mèxic

  • Manuel González Reyes va ser assassinat a trets a la ciutat de Cuernavaca

Tirotegen un periodista a Mèxic

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El periodista Manuel González Reyes, director del mitjà digital ‘Portal Morelos’, va ser assassinat a trets aquest dimarts a la ciutat de Cuernavaca, capital de l’estat de Morelos, centre de Mèxic, segons van informar les autoritats.

En un comunicat, la Fiscalia General de l’estat de Morelos va indicar que a les 16.37 hores (21.37 GMT), a través del Centre de Coordinació, Comandament, Control, Comunicació i Còmput (C-5), es va reportar una persona lesionada per trets d’arma de foc al barri Miraval, a Cuernavaca. Al lloc van acudir-hi agents de la Comissió Estatal de Seguretat Pública (CES) i paramèdics de la Creu Roja, que van confirmar que hi havia un home sense vida.

Posteriorment, agents de la Unitat Especialitzada en l’Escena del Crim i de l’Agència d’Investigació Criminal (AIC), van acudir al lloc per a l’aixecament del cos, que va ser identificat com Manuel ‘N’, a qui mitjans locals van identificar com Manuel González Reyes. Van assenyalar que entre les seves pertinences es va trobar una credencial que l’acreditava com a treballador del mitjà electrònic ‘Portal Morelos’ i presentava lesions produïdes per arma de foc a l’altura de l’extremitat cefàlica (crani i cara). «De moment no es té informació que refereixi el nombre de persones participants en l’agressió, i almenys una persona hauria accionat a curta distància una arma de foc en contra seu per immediatament fugir aparentment cap al barri Patios de la Estación», va assenyalar la fiscalia. A més, pèrits en la matèria i agents investigadors van realitzar la recerca i recol·lecció d’indicis que permetin la identificació del o dels presumptes responsables, i serà durant la necròpsia de llei que s’establirà la mecànica de fets.

Notícies relacionades

Mentrestant, l’organització Artículo 19 va informar que es troba documentant l’assassinat de Gonzales Reyes i va referir que segons informació pública, el periodista va ser assassinat per dos subjectes desconeguts a bord d’una motocicleta, a la ciutat de Cuernavaca. L’organització va apuntar que, a més del seu mitjà a Facebook, on ell publicava informació sobre política local des del 2017, també havia participat en el passat procés electoral com a candidat a l’alcaldia d’Emiliano Zapata. També va fer una crida a la Fiscalia de Morelos a cenyir-se al protocol homologat per investigar crims contra la llibertat d’expressió, i va demanar que es «consideri la tasca periodística com un dels eixos per a la investigació del fet».

Mèxic és un dels països del món més violents per al gremi periodístic, i cada any es registren nombrosos assassinats, agressions i intimidacions contra la premsa a càrrec del crim organitzat i d’autoritats. Segons Artículo 19, un total de 142 periodistes han sigut assassinats des del 2000 en possible relació amb la seva tasca. D’aquestes morts, 22 es van produir durant el mandat del president Andrés Manuel López Obrador, que va assumir el poder l’1 de desembre del 2018. Però, segons la Secretaria de Governació de Mèxic, la xifra seria encara més alta, ja que assegura que més de 40 periodistes han sigut assassinats durant el Govern de López Obrador.