Informe

L’OMS admet que empleats seus van cometre abusos sexuals a l’RDC

  • Una comitè independent confirma les acusacions a la República Democràtica del Congo revelades per una investigació periodística

  • L’informe recull els casos de 83 dones, algunes adolescents, que van ser víctimes dels agressors durant la crisi de l’Ebola entre el 2018 i el 2020

L’OMS admet que empleats seus van cometre abusos sexuals a l’RDC

REUTERS / DENIS BALIBOUSE

2
Es llegeix en minuts

Més de 80 treballadors humanitaris, alguns d’ells de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), van estar involucrats en casos d’abusos i explotació sexual durant la crisi de l’Ebola a la República Democràtica del Congo, segons un informe d’una comissió independent. El treball confirma la investigació periodística portada a terme l’any passat per la ‘Fundació Thomson Reuters’ i ‘The New Humanitarian’. Un total de 50 dones van acusar treballadors de diferents organitzacions d’exigir sexe a canvi de llocs de treball entre el 2018 i el 2020.

La comissió ha trobat que 21 dels 83 presumptes implicats eren empleats de l’OMS, i que els abusos, que inclouen nou denúncies de violació, van ser comesos per personal nacional i internacional. «A les presumptes víctimes se’ls van prometre treballs a canvi de relacions sexuals o per mantenir els seus llocs de treball», ha afirmat el membre de la comissió Malick Coulibaly en una conferència de premsa. Molts dels agressors masculins es van negar a utilitzar condó i 29 de les dones van quedar embarassades. Algunes van ser obligades a avortar més tard pels seus propis violadors, ha afegit.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que busca un segon mandat en l’organisme de salut de les Nacions Unides, ha qualificat l’informe d’«esgarrifós» i les agressions dels seus empleats de «traïció repugnant» i «actes imperdonables». També ha demanat disculpes a les víctimes. «El que et va passar a tu mai hauria de passar-li a ningú. És imperdonable. La meva principal prioritat és assegurar-me que els culpables retin comptes», ha dit. El director regional de l’OMS, Matshidiso Moeti, per la seva banda, s’ha mostrat «commogut, horroritzat i desconsolat».

Càrrecs superiors

Una nena de 14 anys anomenada «Jolianne» va explicar als investigadors de la comissió com un conductor de l’OMS li va oferir portar-la a casa, però en realitat la va conduir a un hotel on la va violar. L’adolescent va quedar embarassada i va donar a llum. Algunes de les víctimes que eren empleades de l’organització van testificar a la comissió que van patir assetjament i agressions sexuals per homes amb càrrecs superiors que les van obligar a tenir relacions sexuals a canvi de mantenir el lloc de treball o pujar de categoria i augmentar el salari. Algunes van dir que van ser acomiadades per negar-se a tenir relacions sexuals. Altres, que malgrat cedir davant els agressors, no van aconseguir els treballs.

Notícies relacionades

Les presumptes víctimes «no van rebre el suport i l’assistència necessàries per viure experiències tan degradants», assegura l’informe, que critica i responsabilitza la direcció de l’OMS de l’ocorregut.

El juny de l’any passat, el govern del Congo va anunciar el final del brot d’Ebola que va durar dos anys i que va matar més de 2.200 persones. El segon brot més gran d’aquesta malaltia des que es va identificar el virus el 1976.