Desproveïment al Regne Unit

Uns 150 soldats britànics, preparats per conduir camions cisterna amb carburant

Els metges britànics demanen un pla urgent al Govern perquè els sanitaris puguin proveir-se de combustible sense demores

Uns 150 soldats britànics, preparats per conduir camions cisterna amb carburant

REUTERS / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’Associació de Metges Britànics (BMA) ha advertit que la salut dels pacients està en perill pels problemes de proveïment de carburant que viu el Regne Unit. Els sanitaris es veuen obligats a passar hores mirant d’aconseguir gasolina, quan la crisi de combustible entra en el seu quart dia, sense signes que la situació millori. «No podem esperar dues o tres hores en una cua per aconseguir gasolina quan tenim pacients per atendre», ha declarat a Times Radio el doctor David Wrigley, vicepresident del consell directiu de BMA. Wrigley demana al Govern que actuï immediatament designant gasolineres per a ús exclusiu d’ambulàncies i treballadors essencials.

«Estem en una situació crítica en què no sabem on pot aconseguir combustible la sanitat pública (NHS) i els treballadors socials. Fa falta posar en marxa un pla». Els sindicats de l’ensenyament i de presons, així com els treballadors socials, reclamen també un tracte prioritari. Aquesta va ser l’opció que ja va adoptar Tony Blair durant la crisi de carburant de l’any 2000.

Efectius de l’Exèrcit, uns 150, estan preparats per intervenir després que el Govern sol·licitarà formalment la seva mobilització. Al migdia les autoritats encara no havien donat l’ordre de fer seure els soldats al volant. El desplegament en tot cas, si s’arriba a fer, és clarament insuficient per aturar el desproveïment i podria tractar-se d’un simple gest per tranquil·litzar la ciutadania. La impressió és que el Govern està esperant que la situació es resolgui sola, quan el consum descendeixi a nivells normals.

Johnson, desaparegut

Notícies relacionades

Amb alguns incidents violents a diverses gasolineres, a mesura que augmenta la frustració i el descontentament entre els automobilistes, també creixen les crides perquè Boris Johnson actuï, doni la cara i expliqui al país els seus plans per acabar amb el caos actual. El primer ministre no ha aparegut en públic des de fa dies ni ha fet cap declaració sobre la crisi. Mike Grant, el que va ser màxim responsable de la secció de planificació al Regne Unit en casos d’emergència demana que Johnson comparegui a la televisió: «Es diu lideratge. És una cosa que necessitem. Algú ha de posar-se dempeus i dir-ho a la gent en lloc d’amagar-se».  

Des del Govern s’insisteix que la crisi està sent provocada pel pànic dels ciutadans. La forta demanda ha generat una pujada de preus de la gasolina, que es troba al nivell més alt dels últims vuit anys. El ministre de Transport, Grant Shapps assegura que s’estan començant a veure els «primers signes temptatius» que la crisi s’està relaxant. «Pot ser que no es noti encara a les cues, però és la primera vegada que estem veient més gasolina a les gasolineres, i com abans tornem als nostres hàbits normals, abans tornarem a la normalitat», afegeix el ministre.